Skip to main content

nr1 • 2013 • Redactief

28e jaargang nr. 1 (sept. 2013)

God, brein en verantwoordelijkheid

Redactief

T.W.D. Prins-van den Bosch

U vindt een nieuwe naam onder dit redactief. Inmiddels heeft Marja Brak afscheid genomen van Kontekstueel. Met het afscheid van Marja neemt Kontekstueel ook afscheid van een stukje van zichzelf. We zullen haar eigenzinnigheid, stiptheid en niet aflatende oproep tot rebellie en relevantie missen. Marja werkte met hart en ziel aan dit tijdschrift, negentien jaren lang. Met het oog op de (niet-theologisch geschoolde) lezer. Ze wilde dat die er echt wat aan had, dat Kontekstueel een opsteker zou zijn voor mensen die gereformeerd nú willen zijn. Marja, bedankt voor je niet aflatende enthousiasme en werklust! We hopen nog veel van je te horen én te lezen. Met dat laatste zit het wel goed. Het Laatst Geboekt in dit nummer, een rubriek die ooit door haarzelf werd bedacht, is van haar hand.

In dit nummer komt het thema aan bod, waar we aanvankelijk van dachten dat we er onze lezersdag mee zouden vullen. De aanleiding is de niet-aflatende populariteit van prof. Dick Swaab. Zijn boek Wij zijn ons brein. Van baarmoeder tot Alzheimer (Amsterdam / Antwerpen 2010) is door een groot publiek gelezen. Hij noemt zichzelf neurocalvinist en stelt dat we geen vrije wil hebben, maar dat alles voorgeprogrammerd is door ons brein. Materie waar ik me tot nu toe niet in had verdiept. Deze Kontekstueel gaat in op het gedachtegoed van Swaab en consorten en legt bloot waar het ten diepste om draait bij deze theorieën en wat je er vanuit het geloof over kunt vinden. Allereerst komt prof. Aleman aan het woord, die ons op de hoogte stelt van wat er in de neurobiologie speelt. Een toegankelijk artikel, waarin hij zijn vakkennis met ons deelt; leerzaam! Verder een relativerend en onderhoudend artikel van socioloog Wim Dekker, over wat die populariteit van Swaab ons te zeggen heeft, en een stevig artikel dat dit thema benaderd vanuit gereformeerd perspectief van prof. Gerard den Hertog. Wat zegt de populariteit van Swaab over tendensen in onze samenleving, zoals medicalisering, het hoge gezag van de wetenschap en de moeite met levensvragen? Hoe ver gaat Swaab, wat betekent dat voor menselijke vrijheid en verantwoordelijkheid? We sluiten het thema af met een interview door dr. Bert de Leede met prof. De Knijff over geloof en wetenschap.

Verder vinden we nòg een artikel waar de naam van dr. Bert de Leede onder prijkt. Een boekbespreking van Overvloed en Overgave van Arjan Plaisier. Het is te waarderen dat de scriba van de PKN met een geloofsboek komt. Deze tijden vragen om een persoonlijk getuigenis in eenvoudige taal, zeker van de ‘hotemetoten’ in de kerk. De Leede deelt met ons zijn indrukken en vragen, zoals; ‘Spreekt dit boek ook mensen aan die vooral vanwege het erbij horen of vanwege sociale druk in de kerk zitten?’. Met de Bijbelstudie en de Kroniek, ds. Piet de Jong gaat tekeer als een ware Jan Mulder, is er weer genoeg leesvoer om onze tanden in te zetten.

Desiree Prins-van den Bosch MA is eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.