Skip to main content

nr5 • 2013 • redactief

27e jaargang nr. 5 (mei 2013)

Dopen in een seculiere tijd

Redactief

M.E. Brak

Als redactie krijgen we nogal eens iets aangereikt. Dat varieert van de vraag ‘Zouden jullie niet eens…’ tot kant en klare artikelen. Niet altijd past het ons. Maar we reageerden direct positief toen abonnee ds. Richard Saly ons zijn probleem voorlegde. Steeds meer zag hij bij de doopzitting – in zijn vorige gemeente Nieuwkoop - ouders komen die nauwelijks of geen band met de gemeente hadden. En dan bleek alles waar de doop voor staat moeilijk uit te leggen. Die vraag heeft geleid tot het nummer dat nu voor u ligt. De aanpak is gedegen - zo is Kontekstueel - en vergt enig doorzettingsvermogen. Ik heb er nogal wat van geleerd. Dat de Bijbel verbond en doop helemaal niet aan elkaar koppelt. En dat de veranderde doopopvattingen alles te maken hebben met veranderde kerkopvattingen. De gereformeerde kerkleer ziet de ‘kerk als verbond’, terwijl de ‘vrije kerken’ zijn te typeren als ‘believer’s church’: gelovigen kiezen voor God en sluiten zich door de doop aan bij een gemeente.

De Kroniek is van de hand van de historicus (én theoloog trouwens) in de redactie en dat komt van pas in deze tijd van troonswisseling. In de rubriek ‘Laatst geboekt’ ben ik ooit begonnen aandacht te vragen voor de moderne literatuur. Gaandeweg zijn meer redactieleden dat gaan doen en zo komen er wel eens verrassende boeken over het voetlicht in deze theologische omgeving. Deze keer zijn het twee ‘hypes’. Daar is al veel over te lezen en te horen geweest, maar een diepteboring als deze kwam ik elders nog niet tegen.

De Kontekstueel-dag over ‘Swaab’ is afgeblazen, omdat er te weinig aanmeldingen waren. We zullen proberen te analyseren waaraan dat ligt. Mogelijk komt er wél een nummer over dit thema, want dan hoeft u er geen altijd gevulde zaterdag voor vrij te maken.

In de laatste redactievergadering namen we afscheid van ds. Willem Jan Dekker. Al in zijn eerste gemeente viel ons oog op ‘de jongeling’, die wijze woorden sprak en schreef. Hij is dat 15 jaar in het verband van Kontekstueel blijven doen. Daarbij zag hij, bescheiden en rustig als hij is, kans niet kopje onder te gaan in het gekakel, dat het redactielokaal soms laat lijken op een kippenhok – waar de mannen verreweg in de meerderheid zijn, is het natuurlijk meer hanengekraai. Hij slaagde er de laatste jaren als voorzitter zelfs in er de orde te bewaren. Daarnaast was hij voor de eindredacteur een rots om op te bouwen. Stoppen met Kontekstueel zal hem zeker tijd opleveren waardoor het werken aan zijn dissertatie meer kansen krijgt. We danken Willem Jan van harte voor zijn grote inzet! Ds. Arjan Markus volgt hem op als voorzitter.

Het laatste nieuws kon nog net mee. Redactielid ds. Piet de Jong kreeg van de burgemeester van Rotterdam namens Hare Majesteit te horen, dat hij benoemd was tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij werd door de burgemeester geplaatst in de categorie ‘Bruggenbouwers’. Dat zal hij zijn, maar ook vanuit de redactie van ‘Kontekstueel’ werd een warme aanbeveling geschreven, omdat hij 23 jaar lang dit blad produceerde. Een driewerf hoera!

Marja Brak is eindredacteur van Kontekstueel