Skip to main content

nr6 • 2012 • Introductie Tom Wright

juli 2012 (26e jaargang nr. 6)

Introductie Tom Wright
P.A. Verbaan

Wie is Tom Wright?

Nicholas Thomas (Tom) Wright (1948) is nieuwtestamenticus. Hij was van 2003-2010 bisschop van Durham in de Church of England en als zodanig lid van het House of Lords. Momenteel is hij weer hoogleraar, nu aan de universiteit van St. Andrews (Schotland). Zijn academisch werk wordt meestal gepubliceerd onder de naam N.T. Wright, zijn populaire werk onder de naam Tom Wright.

Wright benadrukt dat ons begrijpen van wie Jezus en Paulus waren en wat zij deden, altijd gezien moet worden vanuit wat we weten over het joodse geloof in de eerste eeuw. Hij verbindt zichzelf met de zogeheten Third Quest naar de historische Jezus en – samen met vooraanstaande collega’s als E.P. Sanders en James Dunn – de New Perspective on Paul. Dit leidde tot debatten met bij voorbeeld de conservatieve theoloog John Piper over onder andere de betekenis van de rechtvaardiging door het geloof bij Paulus.

Wrights belangrijkste werk is het inmiddels driedelige Christian Origins and the Question of God. In 2011 rondde hij de For Everyone reeks af, een commentaar op het Nieuwe Testament. Een aantal delen hiervan is door uitgeverij Van Wijnen in het Nederlands uitgegeven, onder de titel Marcus voor iedereen…, Paulus voor iedereen…, etc. Ook verschenen daar Eenvoudig christelijk en Verrast door hoop. In 2012 publiceerde Wrigth alweer een nieuw boek, ditmaal over het beladen thema van het Koninkrijk van God: How God became King: the forgotten Story of the Gospels.

 

Op internet zijn lezingen van en interviews met N.T. Wright te vinden, zie onder andere: http://www.ntwrightpage.com.

Ook in het recent verschenen Oefenplaatsen. Tegendraadse theologen over kerk en ethiek van Herman Paul en Bart Wallet (Boekencentrum) staat een interview met Tom Wright.