Skip to main content

nr6 • 2012 • Een frisse kijk op het N.T.

juli 2012 (26e jaargang nr. 6)

Een frisse kijk op het N.T.

P.A. Verbaan

Hoe lezen wij de Bijbel? Kunnen wij de Schrift lezen zonder een of andere vooringenomenheid? Tom Wright stelt in een van zijn meer dan vijftig boeken dat we wat het lezen en verstaan van de Bijbel betreft ons bevinden in het oog van een orkaan, in een 'perfect storm'. Wat bedoelt hij daarmee?

In 1991 woedde er aan de oostkust van de Verenigde Staten een orkaan, ontstaan door een zeldzame combinatie van een koufront, een warme golfstroom, een hoge drukgebied bij Groenland en een extreem harde wind. In het oog van de orkaan zou zich een schip hebben bevonden, de Andrea Gail, dat uiteindelijk schipbreuk zou leiden. Deze 'Halloween Nord'easter' zou later de geschiedenis ingaan (en verfilmd worden) onder de titel 'The perfect storm'.

Tussen koufront en golfstroom

Volgens Wright bevindt de hedendaagse lezer of onderzoeker van de Bijbel zich ook in het oog van zo'n orkaan. Enerzijds is er het koufront van het liberalisme dat afstandelijk en verstandelijk de Bijbel leest om zich te laten inspireren, maar daarbij sleutelwoorden als waarheid of redding, ja soms zelfs heel Paulus' bijdrage aan het Nieuwe Testament, laat voor wat het is.

Anderzijds is er de warme golfstroom van de orthodoxie, die echter ook verraderlijk is. Zij leest overal in het Nieuwe Testament haar dogmatische waarheden terug en dringt die eraan op, waardoor eigenlijk al bij voorbaat vaststaat wat er staat en men al weet wat er 'eigenlijk' wordt bedoeld. Nu daarbij ook een niets ontziende seculiere storm is opgestoken en het hoge drukgebied van een verwetenschappelijkt klimaat voortdurende pressie uitoefent, lijkt de uitleg van de heilige Schrift, zo basaal in kerk en theologie, wel schipbreuk te moeten leiden.

Pinkstergeest

Tom Wright, die zelf met één been in de kerk en één been in de wetenschap staat, weigert te geloven dat de Pinkstergeest niet bij machte zou zijn dit schip door de orkaan heen te loodsen. Hij geeft zijn leven ervoor, als gematigd evangelicaal, in woord en geschrift, als bisschop van de Anglicaanse kerk en als hoogleraar Nieuwe Testament, de vreugde van het nauwkeurig bijbellezen, van de exegese en de hermeneutiek, weer opnieuw te ontdekken en te beleven. En dat niet alleen als theoloog of geleerde, maar evenzeer als leek en gelovige.

Het gaat in de Bijbel niet om óf het kruis óf het Koninkrijk van God, de begrippen 'hemel' en 'hel' die zeker sinds de Middeleeuwen een eigen invulling en verbeelding kregen, zijn niet één op één met de woorden van Jezus Christus daarover, die doordrenkt waren van zijn verstaan van wet en profeten, of met de woorden van Paulus in onder andere 1 Korintiërs 15.

Vreugdevuurtje

Toen we als redactieleden onze vreugde deelden over boeken van N.T. Wright als gids in ons werk als predikant, werd dit themanummer geboren. Drie deelterreinen zijn eruit gelicht en worden nader geïntroduceerd, maar we hadden ook nog andere thema’s kunnen kiezen. Wright schrijft namelijk sneller dan menigeen kan lezen…

We hopen dat het vreugdevuurtje rondom de lezing van het werk van N.T. Wright, dat vooral uitnodigt om de Schriften weer als nieuw te lezen en bovendien en passant onze beslagen ramen schoonveegt, aanstekelijk werkt.

Dr. Peter Verbaan is predikant (PKN) te Ermelo en redacteur van Kontekstueel,

mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.