Skip to main content

nr5 • 2012 • redactief

mei 2012 (26e jaargang nr. 5)

M.E. Brak

Redactief

De kerk professionaliseert en niet tot ieders genoegen. Toen de Protestantse Kerk in Nederland haar plan voor permanente educatie van predikanten presenteerde, roerde een aantal dominees de trom. Niet zonder resultaat, want de plannen zijn bijgesteld. Het volgende wat hen boven het hoofd hangt, is het functioneringsgesprek. Zo komt wat in het bedrijfsleven heel gewoon is de gemeente binnen. Het maken van een beleidsplan is al langer een gegeven. Zal die steeds verdergaande verzakelijking geen afbreuk doen aan het gemeente zijn en aan het geestelijk leven? Daar komt nog bij dat taken, die vroeger door ambtsdragers werden gedaan, in rap tempo worden overgenomen door taakgroepen. Dat is dan weer het gevolg van het feit dat het ambt niet bepaald breed ‘begeerd’ wordt: het is te zwaar geladen, je moet veel te veel vergaderen en je zit er jarenlang aan vast.

Een titel voor dit nummer hadden we als redactie snel: De eigen aard van de kerk. Daarmee maken we al een keus. Prima om zakelijk en functioneel te werken, maar de kerk is geen bedrijf en typerend voor de gemeente is nog altijd het ambt. We zetten daarom in met een bijdrage van twee leden van het Generale College voor de Visitatie van de Protestantse Kerk. Het rapport 2008-2011 van dit college werd vorig jaar in de synode behandeld. Er wordt in dit verslag zorg geuit over het steeds moeizamer – of helemaal niet – vervuld worden van vacatures in de kerkenraad. Is het in de kring waar Kontekstueel wordt gelezen ook zo verontrustend? We vroegen drie predikant-redactieleden hun gemeente op dat punt te portretteren. Wie die foto’s bekijkt en zelf in een andere setting zit, vindt het wel een heel positief beeld dat zij laten zien. In mijn eigen Amersfoort meldt een wijkgemeente 50 brieven verstuurd te hebben aan potentiële ambtsdragers, die daarna allemaal persoonlijk werden benaderd. Resultaat: 1 nieuwe ambtsdrager en nog 3 vacatures op een totaal van 15. En dit is bepaald niet de enige wijkgemeente met een dergelijk probleem.

Nog drie bijdragen over het thema. Hebben we wel een juist (bijbels) beeld van wat het ambt is? En hoe kijkt iemand uit het bedrijfsleven, die tegelijk diaken en synodelid is, tegen de thematiek van dit nummer aan? Het afrondende artikel is zeker geen laatste woord. Wilt u er zelf iets over kwijt, reageer dan via: www.kontekstueel.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). We hopen dat onze lezers uit andere kerken dan de Protestantse Kerk zich niet buitengesloten voelen, omdat we de PKN als uitgangspunt namen. Dat is geen eenkennigheid – het was praktisch. Het nummer besluit met de vaste rubrieken: Laatst geboekt en Kroniek.

Tot slot een felicitatie. Arie de Fijter, voorzitter van de Stichting Kontekstueel, is op 22 april in de St. Janskerk te Maastricht bevestigd als predikant in algemene dienst van de PKN ten behoeve van het studentenpastoraat. Een prachtige taak – hem op het lijf geschreven – in een prachtige stad. Van harte de inspiratie van de Geest toegewenst!

Marja Brak is eindredacteur van Kontekstueel