Skip to main content

november 2011 (26e jaargang nr. 2)

M.E. Brak

Redactief

Zo’n tien jaar geleden werd de aanzet gegeven tot de uitgave van het verzameld werk van A.A. van Ruler, bekend om zijn creatieve, originele manier van theologie bedrijven. Met de woorden ‘stoer zelfstandig denker’ heeft Van Ruler zelf een treffende karakterisering van zijn theologie gegeven (D. van Keulen, VW 1, 13). Zoveel aandacht – ook in het buitenland is die groeiende – moet wel betekenen dat wat deze theoloog zei en schreef van betekenis is. In dit nummer halen we enkele thema’s die typerend voor hem zijn naar voren en kozen voor: schepping, Geest en theocratie. We prijzen ons gelukkig dat we een aantal bij uitstek deskundigen bereid vonden een bijdrage te leveren.  Boeiend zijn ook de impressies die twee predikanten schreven: de één kreeg nog college van Van Ruler en heeft de dictaten bewaard, de ander ontdekte Van Ruler tijdens zijn studie en werk in de techniek, en werd geraakt door het feit dat deze theoloog de mens serieus nam in zijn denken en handelen. 

Voor wie niet zo ‘in Van Ruler’ is of kan komen, is er zeker ook nog wat te lezen in dit nummer. Naast de vaste rubrieken ‘Laatst Geboekt’ en de Kroniek is er opnieuw aandacht voor ‘Marginaal en missionair’, het recente boek van ons redactielid ds. Wim Dekker. In het vorige nummer besprak ds. Hans van Dolder dat boek en schreef dat er veel te zwart en te zwaar (‘crisis en oordeel’) wordt geschreven over de situatie van de kerk nu. Ds. Arjan Markus is het met hem eens en werkt dat in een artikel over het oordeel verder uit. Aangezien Wim Dekker de afgelopen tijd dit vraagteken bij zijn spreken over de krimp van de kerk als een oordeel veel vaker heeft gehoord, evenals de vraag of het boek het missionair bezig zijn niet verlamt, schreef hij een reactie om zijn standpunt toe te lichten. Wilt u zich in deze belangrijke discussie mengen, doe dat dan vooral (via: www.kontekstueel.nl).

De vacature van dr. Piet van den Heuvel in onze redactie wordt vervuld door de komst van dr. Arjan Markus. We zijn blij met hem!
Een column of een kroniek schrijven vergt meer dan een goed verstand en een vlotte pen. Je moet ook origineel zijn, een punt maken en liefst wat gevoel voor humor hebben. Onze kroniekschrijver dr. Piet van den Heuvel heeft het allemaal in huis. Toch heeft hij gevraagd te mogen stoppen, want hij ervaart het als een zware belasting. Jammer, maar hij heeft zich – en doet dat nog steeds – voor Kontekstueel al buitengewoon verdienstelijk gemaakt. Er is een goede opvolger om samen met ds. Kees van den Berg als vaste Kroniekschrijver te fungeren. Ds. Piet de Jong droeg namelijk recent de laatste taken van zijn hoofdredacteurschap over aan de eindredacteur, dus hij kreeg wat ruimte. Hij heeft zich al bewezen als (invallend) Kroniekschrijver. Voor dit nummer schreef hij op de valreep een column over zijn ervaringen met Tim Keller in Berlijn. want ja, er was nog een pagina blanco... En wij geven u waar voor uw geld!  

Marja Brak is coördinator communicatie van de Protestantse Gemeente Amersfoort en eindredacteur van Kontekstueel