Skip to main content

nr6 • 2011 • Redactief

juli 2011 (25e jaargang nr. 6)

Redactief

P.L. de Jong

Behalve predikant, schrijver en dichter is dr. André F. Troost ook een gepassioneerd en nieuwsgierig theoloog. Al heel lang houden hem de uitspraken van Jezus over zichzelf en zijn verwachting van de toekomst van God intens bezig. Volgens eigen zeggen ‘diep existentieel’. Heeft Jezus zich vergist en hoe is dat dan voorstelbaar? In hoeverre was Jezus mens en in hoeverre God? De neerslag van een eerste zoektocht publiceerde hij in zijn boek Dat Koninkrijk van U. Hoe kan Jezus de Messias zijn? (Zoetermeer 2006; 2e druk 2011). In zijn nieuwe boek Engel naast God. Hoe goddelijk is Jezus? ontwikkelt Troost de gedachte van Jezus als hoge Engel naast God. Naar zijn overtuiging is een herziening van het dogma van de drie-eenheid nodig en zou dit ook veel winst kunnen opleveren in de ontmoeting met Joden en moslims. Hebben die contacten niet eeuwenlang geleden onder het dogma van de drie-eenheid?
Op het oog lijkt hier iets in te zitten. Jezus als Engel naast God helpt misschien verder, ook de gelovigen in onze kerken die bewust of onbewust steeds minder met Jezus als zoon van God ‘kunnen’, voegen we zelf nog even toe. Is Jezus niet vergaand `uit’ aan het raken? Het is overbodig te zeggen dat dr. Troost - sinds de start van Kontekstueel  met zijn gedichten een vaste medewerker van ons tijdschrift - in deze persoonlijke studie veel overhoop haalt. Hoewel het zijn oprechte intentie is steeds binnen bijbelse en orthodox theologische banen te blijven, kan de vraag gesteld worden of hem dat gelukt is en wat de winst van zijn visie zou kunnen zijn. Dat is de inzet van dit nummer.

Wie het boek nog niet gelezen heeft, kan misschien het best beginnen met het interview dat Kontekstueel met dr. Troost had. Prof.dr. G.H. van Kooten weegt de visie van Troost, luisterend naar Johannes en Paulus. Aan prof.dr. B. Kamphuis vroegen we nog eens kort uiteen te zetten in hoeverre het dogma van de drie-eenheid relevant is voor de christen in de context van vandaag. En prof.dr. B.J.G. Reitsma gaat na of de visie van Troost echt iets oplevert voor het gesprek met Joden en moslims. Alle drie blijken buitengewoon kritisch te oordelen. Ons redactielid drs. Wim Dekker doet echter vooral een poging recht te doen aan de goede bedoelingen en intenties van dr. Troost.

Ds. Kees van den Berg schreef zijn eerste Kroniek voor ons en Marja Brak attendeert in ‘Laatst geboekt’ op boeken die nog niet iedereen gelezen zal hebben.

Ten slotte: in de redactie namen we officieel afscheid van prof.dr. Gerard den Hertog en dr. Piet van den Heuvel. Zij waren lange tijd lid van de redactie, respectievelijk vanaf 1993 en 1999 en hebben veel voor ons blad betekend. Beiden waren ook een aantal jaren voorzitter van de redactie en schreven vele artikelen. Aan dat schrijven voor ons zal zeker geen eind komen. Bovendien blijft Piet van den Heuvel onze webmaster en lid van het stichtingsbestuur. Dank voor jullie inspirerende inzet!

Drs. Piet de Jong is predikant (PKN) te Rotterdam-Delfshaven en hoofdredacteur van Kontekstueel