Skip to main content

nr5 • 2009 • Redaktief

juni 2009 (23e jaargang nr. 5)

Redactief

drs. P.L. de Jong

Begin dit jaar verscheen van de hand van dr. Hanneke Schaap-Jonker het boek Ruimte om te horen. Preken en de psyche van de luisteraars. Het boek is een omwerking van de belangrijkste resultaten van haar proefschrift (2008) over dezelfde thematiek, uitgegeven door Areopagus, het centrum voor contextuele en missionaire verkondiging van de IZB in Amersfoort. Dr. Schaap-Jonker, geboren in een pastorie en van kindsbeen af gevoed met gereformeerde preken, studeerde theologie en psychologie. Als één weet wat er gebeurt in de communicatie tussen de heilige grond van het Woord van God en de heilige grond van een mensenziel en waarvan een effectieve communicatie zoal afhankelijk is, is zij dat wel. Reden voor Areopagus aan deze thematiek onlangs een hele studiedag te wijden.
In dit nummer van Kontekstueel vindt u de schriftelijke neerslag van deze studiedag. Na een korte introductie van drs. W. Dekker zet dr. Schaap-Jonker eerst haar bevindingen en aanbevelingen op een rij. Vervolgens leest u reagerende artikelen van dr. P.J. Visser en drs. A.J. Zoutendijk; drs. E.B. Foppen sluit af met een boeiende verkenning betreffende de persoon – ik, psyche - van de prediker in de preek.
In deze vragen gaat het om een spannende aangelegenheid die ons allen direct raakt. Als prediker en als luisteraar. De toenemende aandacht voor de context, het eigen verhaal, de specifieke gestemdheid en de unieke persoonlijkheid van de hoorder is vrij nieuw binnen de achterban van Kontekstueel, maar voelt tegelijk vertrouwd postmodern aan. Bekend. In een vorige tijd zette men meestal in aan de andere kant en sprak men bijvoorbeeld over ˋDe boodschap en de kloof’ of verschenen er boeken onder de titel ˋEn toch preken’. Mw. dr. Schaap-Jonker zet nu eens nadrukkelijk in bij de luisteraar. In zijn intro laat drs. W. Dekker aan de hand van twee eigen preken over dezelfde tekst zien wat deze verlegde aandacht kan betekenen voor de opzet en de spits van een preek. Ook het riskante. Ook dr. P.J. Visser en drs. A.J. Zoutendijk onderstrepen het belang voor deze aandacht, al blijft vooral Zoutendijk erg kritisch. Want in onze tijd is wel alles communicatie, maar communicatie is niet alles. Dr. H. Schaap-Jonker gaat het om ruimte maken om te kunnen horen. We hopen dat het lezen van dit nummer de lezer zal helpen deze ruimte te ontdekken om optimaal te kunnen luisteren naar de Viva Vox van het Evangelie. Zoals altijd zijn reacties welkom bij onze website.
Nog één keer leest u brieven van drs. G.C. Vreugdenhil en drs. C.M.A. van Ekris. Voor deze laatste keer doet drs. Vreugdenhil de voorzet, de andere brieven nog eens doorlezend. Wij danken beide predikanten voor de manier waarop ze elkaar wilden bevragen en naar elkaar luisteren. In de brieven in dit nummer zijn ze beide erg open over zich zelf, over wat ervaringen met hen al of niet deden, waarom ze zus of zo in de kerk staan of juist niet staan. Als redactie danken we jullie hier hartelijk voor.
De bijbelstudie is van ds. Piet de Jong (verlegenheidsoplossing), de Kroniek van ds. J. Maasland. Hij schrijft onder andere over 5 jaar Protestantse Kerk in Nederland en 5 jaar Hersteld Hervormd. Laatst geboekt is van Marja Brak. Zij is kennelijk al bezig met haar vakantie. Dat verbaast niet: op 17 april jl. nam zij afscheid van bijna een leven als adjunct-directeur van de IZB. Ook als redactie van Kontekstueel feliciteren we haar met dit moment. Gelukkig blijft ze voor ons tijdschrift beschikbaar.
Aan de Universiteit van Leiden werd mevr. dr. H.L. Murre-van den Berg benoemd tot hoogleraar met leeropdracht 'Geschiedenis van het moderne Wereldchristendom in het bijzonder in het Midden-Oosten'. Op 12 juni jl. hield zij haar oratie. Als redactie feliciteren we haar van harte.