Skip to main content

nr4 • 2009 • Redaktief

april 2009 (23e jaargang nr. 4)

Redactief

drs. P.L. de Jong

In dit nummer van Kontekstueel vindt u de tekst van de lezingen die werden gehouden op de Lezersdag van ons tijdschrift  in januari 2009. Het thema was: Sociologen over de kerk: zwartkijkers of profeten? Prof.dr. H.C. Stoffels, godsdienstsocioloog aan de VU Amsterdam, zette in met een uitvoerig betoog over de te verwachten ontwikkelingen in de traditionele kerken. Die ontwikkeling is al jaren stabiel slecht als het om de terugloop gaat. Stoffels zag ook geen ontwikkelingen die zouden kunnen duiden op een massale teruggang naar de kerken, volgens hem zal de krimp zich verder doorzetten. Toch zullen ook volgens dr. Stoffels rond 2029 religie en kerken nog steeds de grootste levensbeschouwelijke verbanden vormen binnen onze samenleving, zodat er ook op termijn wel degelijk functie en missie blijven voor de kerken, ook voor de Protestantse Kerk in Nederland. Dr. A.J. Plaisier,  scriba van de PKN, zette heel anders in dan we de laatste jaren van PKN-kerkleiders gewend waren. In plaats van de bekende optimistische bezwerende benadering en toon, erkende hij eerst maar voluit de realiteit zoals sociologen die al vele jaren schetsen. Natuurlijk is daar ook wel wat op af te dingen, - ook zij zagen een aantal ontwikkelingen niet - maar daarbij bleef dr. Plaisier niet staan. Belangrijker is of we de situatie ook theologisch durven te duiden. In dat kader sprak hij over apocalyptische tijden. Breekt God zijn kerk af? Leven we in deze decennia als kerk(en) onder de oordelen van God? Hoe heb je je als kerk dan te gedragen? Aan de ene kant waarschuwde Plaisier voor sectarisme, ons opsluitend en afsluitend van de samenleving. Maar ook voor simpel en naïef aansluiten bij de spirituele golven en gevoelsstromen in onze samenleving.
Eerste reacties werden gegeven door drs. G. van Meijeren en drs. C.M.A. van Ekris. Van Meijeren toonde zich niet bang voor eventueel traditionalisme, wel pleitte hij voor een nieuwe onbevangenheid, Van Ekris vroeg vooral naar het echte aangrijpingspunt voor bijdetijdse verkondiging en toerusting. In dit nummer vindt u de tekst van alle bijdragen. De hele thematiek leent zich prima voor een toerustingssessie van bijvoorbeeld kerkenraden. Extra nummers zijn verkrijgbaar bij de administratie.

We hebben nog meer. Zoals de tekst van de gesproken column van de lezersdag. Een bijbelstudie van J.W. Stam MA naar aanleiding van Efeziërs 1:15-23. In Laatst geboekt gaat ds. G.H. Abma in op de laatste publicatie van dr.ir. J. van der Graaf (Een land van minderheden. Tolerantie: vraagstuk en waagstuk) waardoor onlangs een nieuwe discussieronde over theocratie ontstond. Voor de Kroniek tekent drs. P.J. Verhagen. Veel recente waarnemingen stemden hem cynisch, maar gelukkig eindigt hij met de deugd van de verontwaardiging. Die moet je soms de vrije loop geven. Dat doet hij dan ook.

Voor een los nummer of abonnement, klik hier