Skip to main content

september 2010 (25e jaargang nr. 1)

Redactief

 

drs. P.L. de Jong

Onlangs verscheen voor het eerst in Nederlandse vertaling een bundel artikelen van de Amerikaanse theoloog Stanley Hauerwas getiteld Een robuuste kerk - De christelijke gemeente in een postchristelijke samenleving. Volgens velen is hij de spraakmakendste theoloog in het Engelse taalgebied. ‘In Hauerwas’ werk komen het methodistische accent op ethiek, de postliberale ontdekking van het ‘bijbelse verhaal’, de katholieke deugdethiek en een anabaptistische nadruk op de kerk als countercultural community bij elkaar’ (citaat uit de inleiding van Herman Paul en Bart Wallet in het boek).
Hauerwas roept instemming en tegenspraak op. Enthousiasme vanwege zijn nadruk op de lokale kerk en het missionaire gehalte van zijn theologie. Maar dan heel anders dan wij de laatste tien jaar missionair zijn gaan noemen, met name in de Protestantse Kerk in Nederland. Daarin gaat het vooral om heel lang meelopen met mensen en samen zoeken naar verbindende momenten en ervaringen. Hauerwas is vooral een dwarsligger en een prikkelaar, geen aansluiter bij algemene menselijke gevoelens. Zijn werk komt tegemoet aan de behoefte aan groei en levensstijl die veel gemeenteleden hebben (zie briefwisseling Zoutendijk-Looijen in de vorige jaargang). Ook aan het verlangen naar een sterk en helder verhaal. Er zijn ook vragen te stellen: sluiten die contrasterende gemeenschappen die Hauerwas voor ogen heeft niet per definitie veel mensen buiten? En hoe functioneren ze in een volkskerkelijke context?

In dit nummer gaat het ons om een eerste kennismaking met dr. Hauerwas. Aan dr. H. de Leede vroegen we om een korte inleiding en plaatsbepaling. Vervolgens schrijft dr. G.C. den Hertog over Hauerwas als ethicus. Drs. W. Dekker schrijft over Hauerwas’ visie op de kerk. Als proef op de som vroegen we enkele predikanten naar een leeservaring: inspireert Hauerwas hen voor hun werk en op welk punt?

In 2004 ontstond de Hersteld Hervormde Kerk als gevolg van de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland. Binnen afzienbare tijd zal de synode van de PKN zich buigen over een afrondend rapport over ‘de scheuring van 2004’. In Garderen vroegen we ds. W. Pieters (HHK) alvast naar een impressie van de kant van de HHK. Wat voor kerk is de HHK? Is het echt een voorzetting van de NHK? Pieters is opvallend openhartig. Veel van zijn opmerkingen brengen hem overigens dicht bij Hauerwas.

Op 6 juli 2010 verdedigde ds. Theo Pleizier zijn dissertatie waarin het gaat om de vraag ‘Wat gebeurt er godsdienstig als kerkgangers naar een preek luisteren?’ Dr. H. de Leede schreef voor ons een bespreking (een uitvoerige versie vindt u op onze website). De Kroniek is van de hand van drs. J. Wienen en ‘Laatst geboekt’ van Desiree van den Bosch.