Skip to main content

nr4 • 2011 • Pieter, bedankt!

maart 2011 (25e jaargang nr. 4)

Pieter, bedankt

 

jong, piet de

 

In zijn Kroniek in dit jubileumnummer noemt ds. Piet de Jong heel wat mensen die van betekenis zijn geweest voor de oprichting en het bestaan van Kontekstueel. Maar om de geschiedenis recht te doen, is het zaak de rol die hij zelf gespeeld heeft extra te belichten. Piet de Jong is zo ongeveer de belichaming van dit blad. De overeenkomsten tussen beide zijn opvallend. In 25 jaar uiteraard ouder geworden, maar niet versleten. Nog altijd dezelfde karakteristieke en krachtige stem, scherpte en humor. En ook nog invoelend en pastoraal. Laten we de andere kant niet verhelen: er is ook wel eens sprake van enige humeurigheid of een wat onheuse reactie… Om het in drie woorden en in drievoud te zeggen: Piet is Piet! Kontekstueel is Kontekstueel! En Piet is Kontekstueel!

Piet de Jong heeft naast het predikantschap, waar hij zich ten volle aan geeft, en naast al zijn bovenplaatselijke kerkenwerk, er maar liefst 23 jaar voor gezorgd dat het blad verscheen. Uiteraard met hulp van anderen, maar het gewicht drukte ten volle op zijn schouders. De nummers verschenen op het moment dat zijn domineestaken dat toelieten en zo kreeg je de ene keer twee nummers snel achter elkaar in de bus en dan zat er soms weer een hele tijd tussen. Maar niemand maalde erom, het was ook een beetje de charme van Kontekstueel. Door wat te smoezen met de mensen van de drukkerij wist Piet de ergste vertraging weer wat in te lopen. Buiten wie weet wat het is een blad te maken, kan niemand bevroeden wat een ongelooflijke klus hij er zoveel jaren aan gehad heeft.

Enkele jaren geleden droeg Piet het eindredacteurschap over. Hij werd hoofdredacteur en bleef daarmee het gezicht van Kontekstueel, degene die de contacten onderhoudt. Alle professionalisering in de redactie ten spijt, in geen keurslijf te dwingen zijn de verslagen die hij van de redactievergaderingen maakt. Het woord ‘verslag’ dekt de lading niet, want zijn weergave van het besprokene is gelardeerd met uitroepen, opdrachten en vragen die alle - na de vergadering - in hem zijn opgekomen. Kortom, zonder Piet de Jong zou het een stuk saaier zijn in de coulissen van Kontekstueel. Maar veel belangrijker is dat het blad niet zou zijn geworden wat het is.

Pieter, bedankt voor het inzetten van je gaven en kracht! Je houdt geweldig veel van de kerk en bent gereformeerd in hart en nieren. Daarom ben je zo gedreven voor Kontekstueel. Wij danken God voor wat je door ons blad betekend hebt en betekent.

Willem Jan Dekker, voorzitter redactie
Marja Brak, secretaris stichtingsbestuur en eindredacteur