Skip to main content

nr2 • 2022 • Redactief

37e jaargang nr. 2 (nov. 2022)
thema: God een ouwe zeepiraat: over geloof en cultuur

Jeroen Hagendijk
Redactief

Iemand die eens meedraaide in kerkelijk filmclubje vertelde mij dat ze op al hun filmavondjes slechts twee vragen stelden, namelijk: is het waar? En: ben je het ermee eens? Deze twee vragen waren voldoende om welke film dan ook te bespreken. De vraag naar waarheid gaat niet alleen over historische feiten: een film schetst karakters en hun ontwikkeling, een regisseur vertelt een verhaal waarin — soms onopzettelijk — een eigen boodschap meeklinkt. Zelfs een animatiefilm met fictieve personages kan in zekere zin meer of minder ‘waar’ zijn. De tweede vraag is vervolgens nodig om de kijkervaring te onderbreken. Met alleen de eerste vraag blijft men te veel hangen in het eigen perspectief. De tweede vraag helpt om te kunnen differentiëren tussen de stem van tijdgenoten en de eigen stem, waarin misschien ook iets van Christus meespreekt.

Dit nummer gaat over het christelijke gesprek met de cultuur van onze tijdgenoten. Het idee voor dit nummer is ontstaan naar aanleiding van het verschijnen van twee publicaties. Gerrit van Meijeren promoveerde op Ted van Gennep en schreef het boek: Slenteren in de stad van de mens. Kees van Ekris schreef vanuit de IZB het boek Dialoog, dans en duel over de preek en de rol van het gesprek met tijdgenoten daarin. Deze publicaties deden bij ons de vraag rijzen hoe de gelovige zich eigenlijk verhoudt tot de cultuur. Is de cultuur aanleiding tot of norm voor ons spreken? Hoe kun je de waarheid belijden zonder het huis van de cultuur te reduceren tot de kamers van de kerk?

Wat mij opviel bij het lezen van de bijdrages, is dat de gelovige participatie in de cultuur iets indirects of onderbrekends heeft. Bij Van Ekris is de prediker zowel participant als combattant. Preken is: dialoog, maar ook duel. Het wil instemmen, maar daagt soms uit en zet de zaak op scherp. Dat is onderbrekend, bemiddelend. Precies dat bemiddelende gaat ook schuil in het slenteren bij Van Gennep. Wie door de stad van de mens ráást, wordt niet geraakt en leert niet met andere ogen kijken. De pas moet worden vertraagd en met plezier gaat de blik alle kanten uit.

De covertitel komt bij Koos Geerds vandaan. Zijn gedicht Gods element, dat gaat over water dat aan alle kanten druipt, springt en bruist, stelt God voor als een ouwe zeepiraat. Het maakt mij duidelijk dat God ons enthousiast voorgaat op onze tocht door de stad van de mens. God is niet vies van een beetje cultuursnuiven. Het gedicht eindigt zo:

God heeft het land aan de woestijnen,
aan droge, saaie, humorloze praat,
aan preken waar geen letter poëzie in staat;
hij houdt van avontuur, muziek en donderjagen -
diep in zijn hart is God een ouwe zeepiraat.

Tot slot heet ik vanaf deze plaats Pieter Baas hartelijk welkom in de redactie. Hij vervangt Pieter Veerman die afgelopen seizoen bij ons vertrok. Pieter Baas is dominee in Zoetermeer en een bevlogen toevoeging aan onze redactie. Meer dan welkom!

J.J. Hagendijk is predikant van de Hervormde Gemeente Rotterdam – Delfshaven en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Hits: 777