Skip to main content

nr5 • 2021 • Redactief

35e jaargang nr. 5 (mei 2021)
thema: Waarom zou ik naar de kerk gaan?

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief

Het is een bruin, beduimeld boekje. Allerlei papieren en krantenknipsels vallen eruit als ik het open sla. De randen zijn al wat gekruld. Toch is het dit boekje van dr. A.A. van Ruler dat we zo’n vijftig jaar later open slaan. Waarom zou ik naar de kerk gaan is een ‘feuilleton’ met eenentwintig antwoorden op diezelfde vraag. Een soort catechismus over een vraag die kennelijk van alle tijden is. Zeker nu, nu de vanzelfsprekendheid van de kerkgang nog meer dan anders ruw is ondermijnd door een virus en er in de media ook van alles te doen is om kerken die de kerkgang meer waarde toedichten, dan het in acht nemen van algemenere maatregelen.
Ik blader door de losse papieren. Toen waren er ook al groothuisbezoeken, waar dit boekje gelezen werd. De Elsevier wijdde er een heel artikel aan, met een prominente foto van de auteur met z’n donkere wenkbrauwen en pijp in de mond. De persoonlijke stijl en rijke woordenschat wordt erin geroemd. ‘Het lenige betoog vloeit zonder haperingen uit zijn pen’. Verder een artikel uit dagblad Trouw, over ontkerkelijking, en wat recensies.

Waarom zou ik naar de kerk gaan is de verzameling van artikelen die werden opgenomen in ‘De Kerkvoogdij’, het maandblad van kerkvoogden in de Nederlands Hervormde Kerk. Van Ruler schreef ze als kerkganger, toen hijzelf vanwege zijn gezondheid maandenlang in de banken zat in plaats van op de preekstoel stond. Volgens kenners kun je in dit boek de hele theologie van Van Ruler terugvinden.
Wie nu meent dat dit nummer gericht is op het ophemelen van Van Ruler, die zal misschien wat teleurgesteld zijn. Hen verwijzen wij naar de website www.aavanruler.nl (ongetwijfeld bekend bij liefhebbers), waar een schat aan informatie te vinden is, waaronder ook geluidsopnamen van enkele morgenwijdingen van Van Ruler uit deze zelfde tijd. Het is de site van de samenstellers van het Verzameld Werk van Van Ruler - in deel 5a daarvan is Waarom zou ik naar de kerk gaan? ook opgenomen.
Wij wilden echter met dit nummer vooral insteken bij de vraagstelling. Missen mensen de kerkdienst? Wat missen ze eraan? Hebben ze de betekenis van de kerkdienst goed verinnerlijkt? Het is een nummer waarin we elkaar bij de les houden en de diepte van de liturgie (ook de soms verschraalde protestantse liturgie) weer willen peilen. We hebben daarom diverse redactieleden gevraagd een antwoord van Van Ruler te kiezen en daarop in te gaan. Ook David de Jong, ons nieuwste redactielid uit Den Ham. De een bleef dicht bij de tekst van Van Ruler, de ander nam wat meer vrijheid voor zijn of haar eigen of eigentijdse antwoord. De een steekt zijn ergernis over Van Ruler niet onder stoelen of banken, een ander doet geen moeite zijn bewondering te verbergen. De een voert een pleidooi, de ander blijft meer analyserend. Maar al met al vooral een loftrompet voor de wekelijkse kerkdienst om verschillende redenen.

Het Laatst Geboekt van Elsbeth Gruteke gaat verrassend genoeg verder waar het redactief van het vorige nummer stopte: Dorothy Day. Elsbeth heeft boeken over drie heiligen gelezen, waaronder deze vrouw en neemt ons graag mee in deze alles behalve zoetige levens.
Via deze weg willen we Jeroen Hagendijk feliciteren met de geboorte van zijn zoon Abel. Jeroen en Christely: van harte geluk gewenst! Vanwege dit heugelijke feit had Jeroen wel iets anders aan zijn hoofd, vandaar dat Pieter Veerman en ik de redactie van dit nummer ter hand hebben genomen.

Ds. Desiree Prins-van den Bosch is predikant (PKN) te Staphorst en hoofdredacteur van dit blad.
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

  • Hits: 1292