Skip to main content

nr4 • 2005 • Redactief

april 2005 (19e jaargang nr. 4)

   

Redactief
Drs. P.L. de Jong


In het najaar van 2004 promoveerde ds. René de Reuver, hervormd predikant te Boskoop, in Amsterdam op een studie over pluraliteit en de kerk. De volledige titel van zijn boek is: Eén kerk in meervoud. Een theologisch onderzoek naar de ecclesiologische waarde van pluraliteit (Zoetermeer, € 27, 50). De Reuver start bij het verwijt aan de Protestantse Kerk een plurale kerk te zijn en zoekt naar de legitieme ruimte voor pluraliteit binnen een bijbelse en gereformeerde kerkvisie (ecclesiologie). Tegen de achtergrond van het ontstaan van de Protestantse Kerk en de daarmee gepaard gaande scheuring en oprichting van het nieuwe kerkgenootschap van de Hersteld Hervormden kwam zijn boek precies op het goede moment. Helpt het ons ook echt verder?
Onlangs werd naar aanleiding van dit boek een studiedag gehouden in De Bilt onder leiding van IZB-predikant ds. Wim Dekker. Het thema was veelzeggend: ‘Ik geloof één heilige algemene christelijke kerk… maar zoek de gemeente op die bij me past’, of ook: ‘Kerk onder één dak, maar zelf een kamer kiezen.’ In dit nummer van Kontekstueel vindt u de twee hoofdlezingen van respectievelijk dr.ir. J. van der Graaf en drs. P.L. de Jong. De eerste zet vraagtekens bij de eenheid van de PKN, de tweede bij de plurale kerkelijke praktijk. Voor wie niet in de gelegenheid was het boek te lezen, geeft dr. J. Haitsma eerst een impressie. Prof.dr. W. van ˋt Spijker gaat in op de vraag in hoeverre het probleem van de pluraliteit een rol speelde in de tijd van de reformatie - een tijdsperiode die dr. De Reuver niet expliciet onderzoekt - en hoe toen daarmee werd om gegaan in een context van overgang naar nieuwe kerkformaties. Mw.drs. H.B. Graafland is hervormd predikant in Rotterdam-Hillegersberg en dient samen met een gereformeerde collega dezelfde wijkgemeente. De pluraliteit ervaart zij nauwelijks als verrijking. Haar stelling is dat pluraliteit nooit alleen komt: het heeft ook met mensen te maken, met karakters, met theologische verschillen die eigenlijk niet kunnen, met kerkelijk schuld. Dr. De Reuver zet in met een bijbelstudie over Handelingen 15 en sluit af met een korte reactie op de twee hoofdartikelen.
We hebben nog meer. Voor ‘Laatst geboekt’ tekent deze keer Marja Brak.Trouw aan het thema van de Boekenweek deelt zij met ons enkele leeservaringen met boeken vol historie. Voor de Kroniek tekent dr. P. van den Heuvel. Hij schrijft naar aanleiding van een discussie over het nieuwe Dienstboek en over verschillen in visie op Israël, en ten slotte duiveluitdrijving, iets wat volgens hem een ware trend lijkt te worden.