Skip to main content

nr3 • 2021 • Redactief

35e jaargang nr. 3 (januari 2021)
thema: Strenger dan God?

Jeroen Hagendijk
Redactief 

Lodewijk Asscher maakte vorige maand zijn excuses voor zijn rol als minister van Sociale Zaken en vicepremier in de kinderopvangtoeslagenaffaire. Asscher speelde geen actieve rol in de affaire, maar had als bewindspersoon op z’n minst toch op de hoogte moeten zijn van de omvang van het wanbeleid van de Belastingdienst. Direct na zijn excuses begon binnen de PvdA de discussie of Asscher nog wel kon aanblijven als lijsttrekker. Op Radio 1 hoorde ik Jeroen Dijsselbloem op 22 december zijn ongenoegen hierover uiten. ‘Dat je eigenlijk niet meer verantwoordelijkheid kunt nemen, en op basis daarvan excuses kunt aanbieden, zonder dat je ook vervolgens van het toneel moet verdwijnen — dat zou een cultuur zijn waar we volgens mij erg mee op moeten passen.’

Dit nummer gaat precies over de cultuur waar Dijsselbloem op doelt. Een cultuur van koppenrollen en afrekenen. Want zo’n cultuur lijken we bereikt te hebben. Asscher was namelijk niet de enige die het veld had moeten ruimen. Ferd Grapperhaus ook, na zijn bruiloft. De verontwaardiging was groot: de man moest aftreden. Premier Rutte probeerde de boel nog te sussen met een burgerlijk pleidooi voor mildheid en genade. Maar Grapperhaus was hoe dan ook de zondebok. Hij schoof die rol in december gretig door naar de kerken die tijdens de harde lockdown fysiek bleven samenkomen met dertig personen: ‘Ga het maar uitleggen aan zieken en mensen in de zorg. Het is jóuw verantwoordelijkheid — en laat ik het maar gewoon zeggen: ook tegenover God.’ Gods oordeel valt blijkbaar samen met het oordeel van de minister, die deze zomer zelf nog aan de verkeerde kant van de streep stond. Dát Grapperhaus Gods oordeel nog noemt is op zichzelf genomen opmerkelijk, want bijna niemand doet dat meer. Het idee dat God oordeelt, is verdwenen. Ook in de kerk lijken we er huiverig voor om het daarover te hebben. Wat was de laatste keer dat u in een preek hoorde dat Christus u zal oordelen? Houdt de ontwikkeling van een afrekencultuur verband met het afnemende spreken over het oordeel van God? En zijn we strenger dan God? Over deze vragen gaat dit nieuwe nummer.

Dan nog even een ander bericht, mede namens redactie en bestuur. Op 24 oktober 2020 overleed Maarten Geleijnse, 73 jaar oud. Maarten was een uiterst vriendelijke en wijze man, met veel liefde voor de kerk. Hij en zijn vrouw Els leefden mee in de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. Maarten was iemand die zichzelf niet op de voorgrond plaatste, maar altijd en overal opdook in de kerk om zijn steentje bij te dragen. Vanaf het eerste uur was Maarten ook betrokken bij de redactie van ons blad. Hoewel geen theoloog, was hij in de redactievergaderingen met zijn hart aanwezig en voelde hij goed aan wat er speelde. Hij was collegiaal en ving veel werk op en was in zekere zin het lijntje naar de drukker in Berkel en Rodenrijs. Samen met Piet de Jong nam Maarten tien jaar lang de eindredactie op zich. Meestal tussen twaalf en twee uur ’s nachts noteerden zij de correcties met pen en heel vaak bracht hij de kopij diezelfde nacht nog naar drukker. Piet de Jong schreef eerder eens: ‘Erg professioneel was het allemaal niet. Het was vooral een vriendengroep met een tijdschrift.’ Maarten zal worden gemist.

J.J. Hagendijk is predikant van de Hervormde Gemeente Willige Langerak en eindredacteur van Kontekstueel.
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Hits: 2249