Skip to main content

nr1 • 2018 • Redactief

33e jaargang nr. 1 (sept. 2018)
thema: Nazomerdialogen

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief

Het nieuwe kerkelijke seizoen is weer begonnen. Agenda’s zijn weer gevuld. De vakantie was voor onze redactieleden een mooie gelegenheid om boeken in te duiken en artikelen te schrijven voor dit nummer. Deze keer dus vooral bijdragen uit eigen gelederen. Een uitzondering is het artikel van ds. Hendrik Mosterd. Hij heeft een artikel geschreven over het beroemde De broers Karamazov van Dostojevski, in het bijzonder rond de vraag of stank en zaligheid elkaar uitsluiten. Een ietwat merkwaardig onderwerp, misschien moet u het niet lezen aan de ontbijttafel…

Ds. Wim Dekker gaat in gesprek met een dominee van een andere generatie, die in Amsterdam weer helemaal opnieuw begonnen is: Tim Vreugdenhil. Hij doet aan zgn. stand-up theology, een hele andere manier om mensen aan te spreken dan ds. Dekker doet en gedaan heeft, stel ik me zo voor. Dat levert een spannend gesprek op over hoe we het grote verhaal van schepping, verlossing en verzoening nu aan de man zouden moeten brengen, zoals Paulus dat ooit deed op de Areopagus.
Met instemming las ik het artikel van dr. Hans Schaeffer. Hij pleit voor meer vorming in de theologische opleiding, vanwege de veranderende context waarin predikanten werken. Een goede mogelijkheid daarvoor ligt bij de liturgie, wat hem betreft. Zo aan het begin van het academisch jaar, een mooie gedachte. En hebt u weleens van de Canadees Jordan Peterson gehoord? Zo niet, dan bladert u gelijk door naar het artikel van dr. Peter Verbaan. Iemand die pijlsnel steeg op de ladder van bekende experts, en die ondanks zijn dikke boeken ook veel los maakte onder jongeren. Wat minder luchtig, en wat meer gereformeerd is het artikel aan de hand van Niels den Hertog, bij wie de zin van Calvijn bleef haken ‘Gods weldadigheid ondervindt geen hinder van de dood’.

We zijn blij dat ds. Piet de Jong niet te ziek of te moe was om boeken te lezen en zijn leeservaringen te noteren in het Laatst geboekt. Ook de Bijbelstudie en de Kroniek komen vanuit de redactie. Tja, als je zoveel talent in de redactie hebt, ben je wel gek als je die niet inzet. Helaas moesten we afscheid nemen van ds. Hanneke Ouwerkerk. Hanneke, bedankt voor je mooie bijdragen op de vergadering en in dit blad. Gelukkig mogen we ons verheugen op je bijdragen in de rubriek Laatst geboekt, die je nog graag af en toe wilt schrijven.

Ds. Desiree Prins-van den Bosch is predikant (PKN) te Staphorst en hoofdredacteur van dit blad. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



  • Hits: 2942