Skip to main content

nr5 • 2014 • redactief

28e jaargang nr. 5 (mei 2014)
thema: Lastige liefde? Over homoseksualiteit en kerk

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief

De krantenartikelen, publicaties en rapporten over het thema homoseksualiteit volgen elkaar, wanneer ik dit schrijf, in razend tempo op. Als redactie van Kontekstueel willen we ons in dit actuele gesprek mengen, met in het bijzonder aandacht voor de plaats van homoseksuelen in de gemeente van Christus.

Een nummer over homoseksualiteit vraagt nogal wat. Het is een gevoelig, actueel en controversieel onderwerp, waarin veel grijs en weinig zwart en wit te vinden is. Toch vonden we het zo belangrijk, dat we, vooral als redactie zelf, in de pen geklommen zijn. Dit nummer van Kontekstueel is geschreven met het oog op homo’s en lesbiennes, hun moeders, vaders, verdere familie, vrienden en hun broeders en zusters in de gemeente. Ongetwijfeld hoort u daarbij. We vullen dit nummer niet met exegetische verhandelingen of ethische uiteenzettingen, hoewel exegese, hermeneutiek en ethiek natuurlijk aan bod komen. Wij hebben gekozen, zoals gezegd, om ons te richten op de plaats van homoseksuele broeders en zusters binnen de gemeente. Er is ruimte voor verschillende meningen, maar de pastorale praktijk in de gemeente van Christus is een gedeelde focus.
Een nummer over homoseksualiteit vraagt nogal wat, schreef ik; het vroeg ook ruimte. Ruimte die we wilden geven. Vandaar dat het nummer wat dikker is en u het Laatst geboekt voor een keer moet missen.

Bijna alle artikelen zijn geboren vanuit de pastorale praktijk, veel schrijvers zijn predikant in een gemeente. Daar zet het artikel van ds. P.A. Verbaan dan ook in. Hij stuit op veel pijn in het levensverhaal van homoseksuele broeders en zusters. Zoals iedereen wil hij daar ‘pastoraal’ mee omgaan en hij deelt met ons zijn idee daarover. Met het artikel van ds. R. de Reuver kunnen we even onze kennis opfrissen van de verschillende standpunten die er in het gesprek over homoseksualiteit mogelijk zijn. Ds. H.G. de Graaff zet in met de stelling dat een homoseksuele relatie niet voor de hand ligt. Zo heeft iedere bijdrage een eigen kleur in het spectrum van dit nummer.
Van de hand van dr. W. Dekker is een analyse van het boek van dr. Ad Prosman en een ‘leesplankje’, een handreiking voor een ieder die nog eens verder wil lezen over dit onderwerp.
En natuurlijk gaan we in gesprek met hen die dit nummer in het bijzonder aangaat; samen met Joke Bosch heeft ondergetekende een gesprek gevoerd met een man die ervoor gekozen heeft om alleen te blijven en met een homoseksueel stel, dat een andere weg heeft gekozen. Te midden van al het andere dat erover gesproken en geschreven wordt de laatste tijd, hopen we met dit nummer een waardevolle bijdrage aan het gesprek te leveren.

Desiree Prins-van den Bosch MA is eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.