Skip to main content

nr6 • 2014 • redactief

28e jaargang nr. 6 (juli 2014)
thema: De orthodox-protestantse kerkelijke kaart over 25 jaar

Redactief

T.W.D. Prins-van den Bosch

Wie, net als ik, regelmatig over de A28 rijdt tussen Amersfoort en Zwolle, weet dat er na Amersfoort, als de snelweg weer terug gaat naar twee rijbanen, aan weerszijden een enorme weidsheid en ruimte ontstaat. Dan weet ik: we zijn bijna bij Nijkerk. Toen ik nog een kleinere auto had, moest ik daar mijn stuur goed vasthouden, omdat de wind over al die weilanden vrij spel heeft. Je schijnt er ook vanuit de auto de mooiste kerktoren van Nederland te kunnen zien.

Die ‘mooiste kerktoren van Nederland’ (zou de kerktoren van Heinenoord wel zijn opgemerkt?) staat in een stad die vorig jaar vierde dat ze zeshonderd jaar stadsrechten heeft. De Stichting Kerken in de Schijnwerper zorgde voor de publicatie van een boek van Fred van Lieburg en John Exalto: het Omkeerboek Heilig Nijkerk/Hemels Hoevelaken. En ze organiseerde een symposium over zeshonderd jaar christelijk geloof in Nijkerk, dat volgens de bescheiden mening van de organisatie ‘meer dan lokale betekenis’ heeft. Het thema; de kerk over vijfentwintig jaar, lijkt ons interessant. Kunnen wij peilen waar de Geest de kerk naartoe blaast en waar wij heen moeten sturen? Het zou ons helpen om prioriteiten te stellen en te bepalen of we nog steviger grip op ons stuur moeten houden in kerkbeleid, jongerenwerk en wie weet ook als het gaat om financiën.

Dr. Van Lieburg is gevraagd ons te informeren over de geschiedenis van de kerk in de laatste zes eeuwen geschiedenis. Wat is zijn visie voor de huidige zevende eeuw? Waar dr. W. Dekker zich afvraagt of de sociologie niet teveel de agenda van de kerk bepaalt, meent drs. H. van Wijnen dat we er juist veel winst mee kunnen boeken. Ook luisteren we naar iemand die met zijn voeten in de modder staan, zogezegd. Daarvoor hebben we Belgische grond opgezocht. Ds. J.H. Visser uit Antwerpen ziet nog iets anders in de kerkelijke achteruitkijkspiegel en voorruit, dan ds. Dekker ziet in zijn artikel. Bovendien laat dr. J.H.F. Schaeffer zijn licht schijnen over vernieuwingen binnen de kerk. En natuurlijk kon de socioloog dr. T. van de Lagemaat niet ontbreken, die op basis van zijn promotieonderzoek vertelt hoe hij de toekomst van kerkelijke bewegingen ziet, zoals de Gereformeerde Bond.

Ik zou het mooi vinden als we dit nummer er over ruim vijfentwintig jaar weer bij pakken. Met onze Googlebril 3.0. Wie weet ziet de kerk er in 2040 weer heel anders uit dan we nu kunnen overzien.
U moest het Laatst geboekt missen in het vorige nummer. Mijns inziens hebben we dat weer ruimschoots goed gemaakt, door de bijdrage van een echte literatuurliefhebber, ds. M.J. Ouwerkerk. Ik heb weer wat boeken op mijn lijstje gezet voor de komende zomervakantie, voor bij het zwembad of in de tuin van ons vakantiehuisje.

Desiree Prins-van den Bosch MA is eindredacteur van Kontekstueel.
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Om dit nummer te bestellen, klik hier