Skip to main content

nr4 • 2014 • Redactief

28e jaargang nr. 4 (maart 2014)
thema: Hoe (on)gelovig is de kerkganger?

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief
Dominees doen allemaal maar alsof we zo gelovig zijn, maar is dat ook zo? Waar ze vroeger nog onderscheidend preekten, gebeurt dat nu niet of nauwelijks meer. Toch vragen we ons af of dat nu, op een actuele, nieuwe manier niet weer nodig zou kunnen zijn. Er zitten misschien niet-gelovigen in de kerk, maar ook als gelovige kerkganger kunnen er de nodige twijfels en vragen zijn. Geloven is immers nooit vanzelfsprekend. Dat is de insteek van ds. E.K. Foppen in het eerste artikel. Hij pleit ervoor om in de kerkdienst de vraag ‘hoe word ik een kind van God’ (weer) te stellen. In ‘wegwerpartikel of exportartikel’ gaat dr. Van den Belt in op de historische ontwikkelingen die de toe-eigening van het geloof, want daar hebben we het dan over, gemaakt heeft. In het derde artikel komt een prediker aan het woord, die zijn eigen bevindingen hieromtrent op een eerlijke manier uit de doeken doet. De pastorale kant van het thema wordt belicht door dr. H.C. van der Meulen. En met een prikkelend artikel besluit dr. W.M. Dekker het thema, door met Luther de diepte van de aanvechting door te gaan. Maar we beginnen het nummer met een meditatie van de hoogleraar en predikant Thurneysen, waarin het ongeloof alle ruimte krijgt.

Ds. C.C. den Hertog heeft twee boeken gelezen over de Eerste Wereldoorlog, vanwege het feit dat ongeveer honderd jaar geleden deze Grote Oorlog uitbrak. Waar is God op de slagvelden? Ds. P.L. de Jong maakt het nummer af met zijn bespiegelingen op de actualiteit van de laatste maanden: over conservatisme bij de Spelen, wat betreft Zuid-Afrika en in de Rooms-Katholieke Kerk. En natuurlijk, zoals beloofd, kunt u in dit nummer de reactie vinden van dr. Van den Brink en dr. Van der Kooi op ons nummer over de Christelijke dogmatiek. Ze gaan de kritiek nauwkeurig, kritisch en eerlijk langs. Voor wie niet kan wachten: blader snel door naar bladzijde 24.

Dan nog iets anders. Via deze weg willen wij dr. André Verweij van harte feliciteren met zijn promotie op Positioning Jesus' suffering; a grounded theory of lenten preaching in local parishes. Dr. Verweij was voorzitter van de vereniging Hoedemaker en ook betrokken bij de geboorte van Kontekstueel. Het boek, dat ook wordt uitgegeven, past mooi bij deze tijd van het jaar.

Desiree Prins-van den Bosch MA is eindredacteur van Kontekstueel.

Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor het bestellen van dit nummer, klik hier