Skip to main content

nr6 • 2012 • redactief

juli 2012 (26e jaargang nr. 6)

M.E. Brak

Redactief

Al heel wat jaren houd ik als enige niet-theoloog moedig stand in de redactie van Kontekstueel. Mijn uitverkiezing voor een redactiestoel geschiedde kennelijk met het oog op vermeende andere bekwaamheden en zeker niet op grond van de destijds modieus geachte opmerking ‘We moeten er nog een vrouw bij’. Als ik dat als argument gehoord had, was ik meteen weg geweest. In de beginjaren kende ik mijn plaats als leek (nou ja, ik had nog wel een catechetencursus in twee kleuren; voor wie het nog wat zegt: die van Brinkman en die van Bout, gevolgd) en zweeg bescheiden als de ‘groten’ - voor mij waren dat dominee Kool en professor Van der Velden - spraken. Naar mate ik ouder werd en de mij omringende theologen jonger, steeg mijn vrijmoedigheid per vergadering. Waarom zou ik als betrokken gemeentelid niet mijn mening mogen geven over prangende kwesties als de prediking, de liturgie, homoseksualiteit, de vrouw in het ambt – om maar wat regelmatig terugkerende thema’s van Kontekstueel te noemen. Inschattend hoeveel niet-theologen dit blad lezen, roep ik ook herhaaldelijk als de discussie weer eens een hoge theologische vlucht neemt: Kontekstueel is geen theologenblaadje! Het effect daarvan mag u als lezer beoordelen.

Onlangs voelde ik me buitengewoon gesterkt in de rol die ik soms ervaar als die van een roepende in de woestijn. Wat blijkt? Het abonneebestand van Kontekstueel bestaat voor 40% uit theologisch geschoolden en voor 60% uit mensen die dat – bij ons weten – niet zijn. Zit ik in mijn eentje in een redactie van twaalf personen de meerderheid van onze lezers te vertegenwoordigen! En nu ligt er, na eerdere nummers over Hauerwas en Van Ruler, weer een blad voor u met een theoloog als onderwerp. Of ik dan niet geroepen heb? Nee! Toen de opzet geformuleerd werd, ontdekte ik hoeveel predikanten kennelijk geïnspireerd worden door (alweer) een Angelsaksische theoloog; iemand die ik niet kende. Ik kan maar net Dekker & Dekker, Van de Beek en noem er nog maar een paar van eigen bodem bijhouden. Nu ontpopt zich voor mij, en naar ik vermoed voor een groot deel van onze 60% lezers, Tom Wright. Zo iemand die een brug slaat tussen datgene, waarvan ik heb geleerd dat het gereformeerd is en waar ik me begenadigd door voel, en mijn pogen de aansluiting met de cultuur van vandaag te blijven houden en die zo nodig te durven tegenspreken. Kortom, ik presenteer met een gerust gevoel dit nummer aan 100% van onze lezers.

Ter afwisseling en verpozing (lees het nummer gerust van achter naar voren) de Kroniek – die toevallig aan de thematiek van dit nummer raakt – de boekenrubriek, een hartenkreet van redacteur Piet de Jong en, alsof het niet op kan, nog een liedtekst van dr. André Troost, die nog in portefeuille was en wonderwel past bij de bijbelstudie van Wright.

Laat het maar zomeren!

Marja Brak is eindredacteur van Kontekstueel