nr4 • 2025 • Redactief
39e jaargang nr. 4 (juli 2025)
thema: Zomernummer
Daniël Maassen van den Brink
Redactief
Voor u heeft u het zomernummer, ons jaarlijkse nummer met vrije inbreng, grotendeels vanuit onze eigen redactie of het bestuur. Naast de vaste rubrieken cirkelen de artikelen rondom de vraag hoe we werkelijk mens-zijn en spitsen ze zich toe op de actualiteit. Zo neemt Gert de Goeijen ons mee in hoe er in de Bijbel gesproken wordt over vreemdelingen, een onderwerp dat zich telkens weer aandringt in onze tijd, zelfs op zo’n manier dat ons inmiddels demissionair kabinet juist hierover is gevallen. Wim Dekker gaat dieper in op de zoektocht van velen naar de zin van ons bestaan – iets wat jonge mensen volgens de statistieken weer meer bezighoudt – waarbij hij ons mensen typeert als ‘afstemmingswezens’. Barbara Lamain schrijft over drie moderne profeten in Amerika, die als roependen in de woestijn hun stem verheffen omwille van de menselijke waardigheid die zij in hun land op het spel zien staan. Arie de Fijter reflecteert daarna op theologie van Samuel Wells, die sterk benadrukt dat we mens-zijn in verbondenheid met God, de ander en de schepping. Een lijn die Niels den Hertog ten slotte verder oppakt door vanuit de gereformeerde theologie te zoeken naar aanknopingspunten voor een ecotheologie.
Dan opnieuw iets over de samenstelling van onze redactie: Regine Hoijer treedt namelijk toe als nieuw redactielid. Zij is predikant van de Gereformeerde Kerk Ottoland. We zijn blij dat zij ons komt versterken! En iemand die vanwege zijn staat van dienst eigenlijk niet te vervangen is, maar toch afscheid neemt, is Piet de Jong. Als een van de oprichters zwaait hij na 39 jaar af. Hopelijk viert hij bij leven en welzijn het veertigjarig jubileum volgend jaar gewoon met ons mee, maar gelukkig blijft hij voorlopig in elk geval een van onze vier vaste kroniekschrijvers. Zo is ook de kroniek in dit nummer van zijn hand.
Piet had de eer om het allereerste redactief te verzorgen in juni 1986. Daarin schreef hij:
‘Nieuwe vragen dienen zich in onze tijd aan. De kerk en de gereformeerde theologie staan voor nieuwe uitdagingen. Velen vluchten uit reaktie in het isolement. Anderen konformeren zich snel aan nieuwe stromingen. Wij willen graag met allen, die in brede zin van het woord ‘gereformeerd’ willen heten, nadenken over een weg, die vruchtbaarder is. Met de bede dat dit ten dienste zal zijn van “heel de Kerk en heel het volk”.’
En vervolgens somt hij de onderwerpen op die volgens de toenmalige redactie prioriteit hadden: ‘gereformeerde ekklesiologie’, bezinning op het Samen op Weg-proces, de vragen van het apostolaat, de roeping van de kerk, de verhouding tussen kerk en Israël, de gereformeerde eredienst, de plaats van de vrouw in kerk en samenleving, en de vraag naar een gereformeerde hermeneutiek. Waarvan akte! Me dunkt zijn dit onderwerpen die nog steeds actueel zijn, die ook de huidige redactie belangrijk vindt en die Kontekstueel ook vandaag de dag nog kleuren.
D. Maassen van den Brink is predikant van de Hervormde Gemeente Well-Ammerzoden en eindredacteur van Kontekstueel.
Mailadres:
- Raadplegingen: 18