Skip to main content

april 2010

D66-complex in de kerk

Zijn ze nu helemaal…! De redactie van Kontekstueel bezint zich naar aanleiding van haar 25-jarig jubileum op het voortbestaan van het blad. Al heel wat jaren valt zes keer per jaar een nummer van dit blad bij mij in de bus. Toen ik nog studeerde, nam ik een proefabonnement. Dat beviel dermate goed, dat ik het heb aangehouden.

Waarom ook niet? De doelstelling van het blad wordt geformuleerd door het zinnetje dat op elk nummer staat afdrukt op het voorblad: Tijdschrift voor gereformeerd belijden nú! Kijk, dat is nu precies waar ik denk te staan. Gerefomeerd, belijdend en dat dan nú. Heerlijk, met zo’n mooie accent aigu erop.

De redactie vraagt zich echter af of het blad nú nog wel actueel is. Ergens in haar boezem is geopperd om er maar de brui aan te geven. Immers: de kroonjuwelen van destijds hebben hun glans verloren. Een positie in het midden tussen verstarde traditionaliteit en moderne spirituele vluchtigheid bakende in de beginperiode de positie duidelijk af. Volgens sommigen zijn die grenzen nú niet zo scherp en belangrijk meer. Er worden zelfs brainstorms georganiseerd, waarbij aan jongere theologen de vraag wordt voorgelegd of die zich nog gereformeerd noemen en of dat überhaupt nog wel een relevante vraag is. Me dunkt!

Vanwaar dit D66-complex, zo vraag ik mij af. Toen er in 2003 een geweldige verkiezingsnederlaag werd geleden en zichtbaar werd dat de kroonjuwelen uit de jaren ’60 voor de zwijnen geworpen waren, gingen er binnen deze partij stemmen op om maar te stoppen. Had D66 niet het één en ander bereikt, maar meer ook niet? En was het niet tijd om nu te bezinnen op het einde?

Nu kan ik me dat in het geval van D66 nog voorstellen. Immers: kroonjuwelen die je zelf hebt gemaakt, glanzen zo hard niet. Maar van Kontekstueel kan ik het me niet voorstellen. Is het dan echt zo dat gereformeerd nú passé is? Leveren we ons dan uit aan Op Goed Gerucht of aan evangelicalisme of aan een star traditionalisme? Wij hebben toch zeker wel wat te melden?

Ik heb me opgegeven voor de brainstorm. Want gereformeerd belijden nú, daar zit nog altijd muziek in. Ja, juist nú! Gereformeerden, verenigt u!

bron:
weblog over theologie, maatschappij, kerk en literatuur
 
van drs. F. W. van der Rhee