Skip to main content

31e jaargang nr. 2 (nov. 2017)
thema: En de aarde bracht voort

T.W.D. Prins-van den Bosch

Hoe belangrijk is een begin? Dat overschatten we niet gauw. Herinneringen uit de kindertijd lijken vaak op je ziel gegrift, bij het ouder worden komen niet zelden juist die herinneringen weer boven. Als ouders doe je er alles aan om je kinderen een goede start in het leven te geven. Making memories is in dit Facebooktijdperk zelfs een taak waar grote druk op ligt. Zelf werden we opnieuw ouders van een meisje; aan ons de schone taak om haar zo goed mogelijk te verzorgen en op te voeden. Om haar die goede start te geven, die haar verder brengt in het leven. En hopelijk kan ze later met genoegen bladeren in fotoboeken die ik heb samengesteld, met herinneringen die wij ‘gemaakt’ hebben. Foto’s van haar, die ook veel zeggen over ons als ouders.

Een begin is zo belangrijk. Geen wonder dat er ook in wetenschap en theologie veel wordt nagedacht over ons begin. Daar liggen de kiemen van ons menszijn, van de wereld om ons heen. Dat is relevant als we betekenis willen geven aan ons leven nu, voor onze blik op de toekomst. Ook het belang van dat begin kan niet makkelijk worden overschat. Zeker niet omdat het begin van de schepping, ook zoveel te zeggen heeft over de Schepper.
Maar wat nu als er verschillend kan worden gedacht over dat begin? Prof. dr. Gijsbert van den Brink heeft veel stof doen opwaaien met zijn boek En de aarde bracht voort. Het boek wordt gretig gelezen, ook veel niet-theologen komen af op besprekingen en conferenties en het gesprek in de pers werd goed gevoerd. De hoofdvraag van dit boek is: wat als de evolutietheorie nou klopt? Wat betekent dat dan voor de theologie? Hoe kan (gereformeerde) theologie daar wat mee? Op 22 september jl. heeft er een conferentie over dit boek plaats gevonden. Enkele lezingen, aldaar gehouden, hebben wij opgenomen in dit nummer, van prof. dr. Peels, prof. dr. Huijgen, dr. W.M. Dekker en dr. Paul. Ook laten we Van den Brink zelf aan het woord om ons te vertellen wat zijn boek allemaal teweeg heeft gebracht. En hoe hij de reacties heeft ontvangen die er zijn gekomen. Reacties die soms niet opbouwend waren. Emotionele reacties ook, waaruit wel blijkt hoe diep het onderwerp ‘schepping en evolutie’ gaat. Gelukkig ook veel reacties die uitnodigen tot verder gesprek.
Van den Brink geeft ons verdere stof om over na te denken. Biedt het concilie van Chalcedon misschien twee belangrijke richtingwijzers? De voorzitter van onze redactie, dr. Arjan Markus, heeft tenslotte nog zijn conclusies over dit gesprek op een rijtje gezet en deelt met ons zijn insteek voor hoe we vanuit ons geloof over het begin van de wereld kunnen vertellen. Zo kunnen we het verhaal over ons begin onszelf eigen maken en doorvertellen, op een manier die ons meer leert over de betekenis van het leven hier op aarde, de waarde van ons eigen persoonlijke leven en ook over de Schepper waar we dit leven aan te danken hebben.

Bent u nog op zoek naar een origineel cadeau? Op de website kunt u een geschenkabonnement aanvragen voor uw broer, tante, collega, buurman, voor slechts 12,50 of 25 euro. Zo hoeft u niet achter uw oor te krabben en te peinzen wat u hem of haar nu weer gaat geven!

Desiree Prins-van den Bosch is proponent (PKN) te Daarle en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 


 

  • Hits: 4100