Skip to main content

31e jaargang nr. 6 (juli 2017)

thema: Liberale theologie versus orthodoxe theologie

P.L. de Jong
Redactief

In dit nummer gaan we het gesprek aan met de elf auteurs van het boek Liberaal Christendom. Ervaren, doen denken , Vught 2016, onder redactie van dr. Rick Benjamins, ds. Jan Offringa en dr. Wouter Slob. In het woord vooraf presenteren de auteurs zich uitdagend als onorthodox, open, vrijmoedig, modern en vrijzinnig. Zoekend naar woorden om zichzelf als beweging te typeren , vonden ze `liberaal’ het meeste passend. Afkomstig uit de beweging Op Goed Gerucht binnen de Protestantse Kerk in Nederland - de vleugel van hele en halve vrijzinnigen – en de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten vormden ze een gespreksgroep Relivant geheten. Uit deze ontmoeting is het boek ontstaan. Het begint met een theologische en kerkelijke plaatsbepaling, gevolgd door een bespreking van 20 thema’s als de Geest, Christus, God, bijbel, gebed, kerk enzovoort, allemaal vanuit een liberaal vrijzinnige visie belicht. Achterin het boek wordt in het kort deze visie samengevat in wat ze hun Vertrekpuntdocument noemen. Men is duidelijk bezorgd dat het liberale gedachtengoed wordt weggedrukt, geen erkende plek heeft in de kerken, de PKN voorop, terwijl er juist voor deze geloofshouding anno 2017 zoveel te zeggen is.

Als redactie van Kontekstueel vonden we dit boek een uitdaging die we wel moesten aan gaan. Nog steeds staat bij ons op de cover Tijdschrift voor gereformeerd belijden nù en ook de naam Kontekstueel verwijst naar een passie om in de context van vandaag geloofwaardig, herkenbaar en inspirerend het christelijk geloof te belijden en onder woorden te brengen vanuit een orthodoxe gereformerde positie. Het is niet voor de eerste keer dat we het gesprek aangaan met de beweging Op Goed Gerucht. Als ik me goed herinner deden we dat steeds vanuit een rustig kalme moed. Deze keer wordt het echter behoorlijk kritisch, zo zal de lezer snel merken. Reden waarom dr. Rick Benjamins even de tijd krijgt en pas in het volgende nummer zal ingaan op onze vragen en kritiek. We beginnen met een verkennend verhaal van dr. Peter Verbaan die afgelopen winter in twee gesprekskringen het boek doornam. Vervolgens kijken dr. Arjan Markus en dr. Hans Schaeffer respectievelijk naar de godsleer en de plek van de bijbel in het denken van deze liberale theologen. Dr.Wessel ten Boom – eindredacteur van In de Waagschaal - reageert op de uitwerking in het boek van de thema’s vrijheid, liefde, seks. Hij is er duidelijk niet blij van geworden. Maar ook dr.E.P. Meijering - vrijzinnig predikant en theoloog - heeft een aantal kritische vragen aan het team van Relivant. Ook legt hij nog eens fijntjes uit dat een liberale vrijzinnige stroming altijd een kleine minderheid zal blijven en alleen kan bestaan naast een grote orthodoxe groep. Alleen in die schaduw floreert ze en heeft ze ook een belangrijke functie. In de artikelen wordt steeds verwezen naar een pagina van het boek via (   ).

We hebben nog meer. Wim Dekker schrijft nav het overlijden van Hette Abma. De bijbeltudie is van ds Rien Roelofse; ds Leneke Marchand gaat in Laatst geboekt oa in op de dystopische trend in de Youg Adult literatuur. In het kader van 500 jaar Reformatie en Protestantisme hield dr. W.P. van den Bercken een boeiende lezing op een bijeenkomst in Gouda. De Kroniek is van uw waarnemend eindredacteur.

Drs Piet de Jong is emeritus predikant in Rotterdam-Delfshaven en waarnemend eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 



  • Hits: 5044