Skip to main content

30e jaargang nr. 3 (januari 2016)
thema:
Creatief rondom het avondmaal

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief

Als het Heilige Avondmaal voor komende zondag op het programma staat, kan dat heel verschillende reacties oproepen. En misschien moet gezegd worden dat vreugdevolle reacties niet de boventoon voeren, zeker niet in gezinnen met kinderen en pubers. Want ja, wie kon als kind ook niet wachten totdat die laatste tafel klaar was, de pepermuntrol op, en je de frisse lucht buiten al bijna kon ruiken? Gelukkig was er in mijn thuiskerk vaak kindernevendienst tot die laatste tafel… In andere huizen hangt er ernst in de lucht als het Avondmaal aanstaande is, of wordt de dienst helemaal vermeden.

Graag zouden wij met dit nummer een aanzet willen geven om dit allemaal voorbij te komen en meer van avondmaalsvieringen te maken. Veel theologen van toen en nu hebben de mond (en het hart) vol van het avondmaal, maar in de praktijk komt dit sacrament er soms karig vanaf. Vanuit verschillende invalshoeken komen gedachten langs, die wellicht prikkelen om nog eens goed naar het vieren van het avondmaal, of naar de persoonlijke beleving ervan, te kijken. Wellicht staat het binnenkort op de agenda van de kerkenraad, ‘bezinning op het avondmaal’, of komt het er nu op te staan, dan zou dit nummer u goed van dienst kunnen zijn.

We beginnen bij onderzoek vanaf de grond: wat beleven mensen rondom het avondmaal en hoe valt dat te waarderen? Dr. Hans Schaeffer en Jasper Bosman MA trekken hun conclusies. Ds. Piet de Jong geeft ons wat kader: hoe was de beleving van het avondmaal in de verschillende kerken, hoe zou dat nu moeten zijn en waar moet het eigenlijk over gaan? Ook dr. Peter Verbaan kijkt om zich heen en in de geschiedenis, met als kernvraag: waar liggen verbindingen met andere, ‘gewone’ maaltijden? Een verhaal vanuit de praktijk is geschreven door ds. Wim Vermeulen, die ons stap voor stap laat zien hoe een bezinningsproject over het avondmaal in de gemeente kan gaan. En komend vanuit een andere hoek van de kerk, laat dr. Evert Jonker zijn gedachten gaan over het vieren van de maaltijd. Ook de beleving van kinderen rond het avondmaal komt aan bod.

Ons kersverse redactielid, ds. Gerrit van Meijeren, heeft meteen het Laatst geboekt voor zijn rekening genomen. Samen met de Kroniek van drs. Jos Wienen en de Bijbelstudie van drs. Agnes Gooijer-Snel is er weer genoeg om tot ons te nemen en tot nadenken te stemmen.

Desiree Prins-van den Bosch MA is proponent (PKN) te Heinenoord en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.