Skip to main content

30e jaargang nr. 1 (september 2015)
thema: Pionieren: vrucht of vlucht?

Redactief      
T.W.D. Prins-van den Bosch MA

Te midden van verdwijnende predikantsplaatsen, een teruglopend ledenaantal en kerken die sluiten, zijn er ook hoopvolle geluiden over de kerk vandaag de dag. Met veel vreugde wordt er binnen de Protestantse Kerk in Nederland gewerkt aan het creëren van honderd pioniersplekken. Een woord dat bij de één de haren ten berge doet rijzen en bij de ander enthousiasme wakker roept. Sommigen zuchten als ze het woord alleen al horen, anderen gaan graag mee in dit missionaire elan. In dit nummer willen we het positieve geluid van deze missionaire initiatieven naar voren brengen. Maar natuurlijk zijn er ook de nodige vragen. Want pionieren kan ook spanningen geven bij bestaande, niet zo bloeiende wijkgemeenten. Zijn pioniersplekken vooral aantrekkelijk voor gemeenteleden die hun heil elders willen zoeken? Is het echt iets nieuws of gaat het vooral om een nieuw jasje voor iets dat al langer gebeurt? Hoe werkt het financieel? En wat is de verhouding tussen de predikant en de pionier? 
We beginnen met een aanzet vanuit onze redactie, met daarin de nodige vragen en twijfels. Natuurlijk komt ds. Nynke Dijkstra-Algra aan het woord, die vanuit het team Missionair Werk en Kerkgroei vanuit de PKN aan de basis stond van de pioniersplekken. Op een eerlijke en duidelijke manier geeft ze inzicht in wat volgens de kerk wel of niet pionieren is en wat valkuilen en vragen zijn. Ds. Marius van Duijn wordt bevraagd over zijn ideeën en motivatie om te pionieren op Kanaleneiland. Hoe het een en ander financieel en organisatorisch verloopt in onze hoofdstad, daarover vertelt de voorzitter van de algemene kerkenraad in Amsterdam, Rijk van Ark. Natuurlijk mag in ons blad geen artikel ontbreken over het gereformeerde gehalte van gemeentestichten. Prof. dr. Paas en dr. Schaeffer breken een lans voor een visie op gereformeerde gemeentestichting die breder kijkt dan alleen de recente kerkgeschiedenis. Een afrondende, maar prikkelende bijdrage komt van de hand van ds. Bas van der Graaf die de nodige ervaring heeft met pionieren in Amsterdam. Al met al weer de nodige informatie over zo’n belangrijk en actueel thema in onze kerk. 
We sluiten het nummer af met wat ‘losse’ bijdragen. Allereerst een bespreking van het nieuwste boek van Wim Dekker door de voorzitter van het Bonhoeffer Werkgezelschap: prof. dr. Edward van ’t Slot. Onze Kroniek wordt dit keer gevuld door prof. dr. Gerard den Hertog. Daarin wordt de waarde van geloven op een bijzondere manier duidelijk. Op een heel andere manier laat dr. Guus Labooy daar ook iets van merken. Hij pleit in zijn hartenkreet, zo kan ik wel zeggen, voor een mondige kerk en PThU. We hebben gevraagd of prof. dr. Benjamins, die indirect wordt aangesproken door Labooy, wilde reageren. Die reactie kunt u ook in dit nummer vinden. Al met al een dikke Kontekstueel, om eens lekker voor te gaan zitten. 
Desiree Prins-van den Bosch MA is proponent (PKN) te Heinenoord.
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
P.S. We zijn weer begonnen met een nieuwe jaargang. Wilt u controleren of u het abonnementsgeld voor het afgelopen jaar hebt betaald? Dan hoeven wij geen kosten te maken om u daaraan te herinneren. 

 

Om dit nummer te bestellen, klik hier