Skip to main content

nr2 • 2004 • Redactief

december 2004 (19e jaargang nr. 2)

   

Redactief
drs. P.L. de Jong
 

Op 27 oktober jl. overleed prof.dr C. Graafland. Op veel plekken zal hij zeer gemist worden. In de eerste plaats uiteraard     door zijn vrouw, kinderen en familie. Maar ook op tal van plekken in de     kerk zal het de komende tijd stil worden. Hij hoorde bij de initiatiefnemers     van Kontekstueel. Samen met onder anderen dr. H. de Leede gingen wij hem     vragen in Gouda. Hij stemde meteen in. Voor ons blad heeft hij veel betekend.     Namens de redactie schreef dr. P. van den Heuvel een kort in memoriam.
     Ook drs. P.J. Verhagen memoreert prof.dr. Graafland aan het eind van zijn     Kroniek.
     In dit nummer denken we na over kerk- en gemeentezijn in de grote steden     van ons land.

Al zijn die steden feitelijk maar klein (Nederland heeft zelfs niet één     stad met een miljoen inwoners) vergeleken met de echte grote steden in     de wereld (New York, Londen enz.), de uitdagingen waarvoor de kerken daar     staan, zijn niet gering. Er is een heel verhaal te houden over de maatschappelijke     veranderingen in de stad en de massale terugloop in belangstelling voor de tradionele kerken. En de sterke opkomst van evangelische     gemeenten en pinksterkerken, die het verlies aan kerkelijkheid nergens     goed maken. Maar er zijn ook signalen van hoop. Er zijn ook veel kansen     en gelegenheden. En ook in ons land duiken overal veel migranten-christenen     op. Gedoopt ergens in Afrika of Azië. Ze komen niet alleen iets bij     ons halen, ze brengen in een aantal gevallen het evangelie bij ons weer     terug. In hoeverre heeft men vanuit de landelijke kerkelijke dienstencentra     en bureaus oog voor de kerkin-de-stad en de ontwikkelingen die daar gaande     zijn? Daarover gaat het vooral in dit nummer. Dr. A. Polhuis begon indertijd     als diaconaal predikant in Rotterdam-Crooswijk. Op het moment is hij gewoon     wijkpredikant en voorzitter van de Algemene Kerkenraad Rotterdamzuid.     De kerkelijke situatie houdt hem erg bezig. Moeten we als kerk op het     moment niet vooral ons bezig houden met onze ‘corebusiness’?     En wat voor beleid is daarbij nodig? Aan vier predikanten werkzaam in     een van de vijf grote steden van ons land vroegen we om een positieve     impressie van hun gemeente-ervaring. Dr. P.J. Visser, zelf werkzaam in     Den Haag, schreef hierop een reactie. In een gesprek met dr. B. Plaisier     wordt ten slotte duidelijk, in hoeverre de kerk in de steden een uitdaging     vormt voor landelijk missionair beleid en strategie.

Voor de Kroniek tekent     drs. P.J. Verhagen. Zijn thema is dit keer de rol van religie en spiritualiteit     bij zijn geseculariseerde collega-professionals in de geestelijke gezondheidszorg.     In Laatst geboekt deelt dr. P. van den Heuvel met ons enkele leeservaringen     en gedachten.