Skip to main content

nr6 • 2005 • Redactief

juni 2005 (19e jaargang nr. 6)

Redactief

Drs. P.L. de Jong

Op het moment is er sprake van een zekere hype rond de bijbel. De verkoop van de eind vorig jaar uitgekomen Nieuwe Bijbelvertaling heeft inmiddels alle verwachtingen overtroffen. Ook voor andere bijbeluitgaven, zoals de Naardense Bijbel van ds. P. Oussoren, is veel belangstelling. Inmiddels moet er een bijbel liggen bij vele niet-kerkelijke mensen. Hoe lezen zij de bijbel, niet gehinderd door enige kerkelijke traditie of aansturing? De bijbel lijkt van ˋboek der kerk’ steeds meer een ˋboek van mensen’ te worden. Voor exegese of hermeneutiek heeft men geen belangstelling, men leest en luistert vooral zelf en voor zichzelf. De vraag is echter wat er dan met de bijbel en met de lezer gebeurt. Naar een woord van Paulus is het Woord van God niet gebonden. Ook niet aan één bepaalde wijze van lezen? In de praktijk blijken er meer leeswijzen mogelijk te zijn. Dat weet ook iedere deelnemer aan een geestelijk wat gemêleerde bijbelkring. Steeds vaker vraagt men aan elkaar: maar hoe lees jij dan?

In dit nummer focussen we op een aantal verschillende leeswijzen. Aan vier scribenten vroegen we een poging te doen uit te leggen wat volgens hen spiritueel, literair, meditatief of intercultureel lezen van de Schriften van God inhoudt. Met de vraag: wat voegt deze manier van lezen toe? Zie of hoor je dingen die je anders niet gehoord had? En wat kan dit beteken voor de mogelijkheden van de bijbel in de missionaire situatie van vandaag? Prof.dr. M. den Dulk schreef een aantal boeiende bijbels-theologisch boeken, waarin op een bijzondere manier tekst, spiritualiteit en engagement hand in hand gaan. Mw.drs. G. van de Haar is eindredacteur van het literair tijdschrift Liter, drs. W. van Laar is als directeur van de Nederlandse Zendingsraad betrokken geweest bij een intercultureel leesproject van christenen all over the world en dr. W.M. Reedijk schreef onlangs een studie over meditatief bijbellezen bij de woestijnvaders. Het is een boeiend palet geworden. De verleiding is groot om meteen in de lijn van Kontekstueel vragen te stellen vanuit een gereformeerde Schriftbeschouwing. Maar voor eerst boeit ons de vraag naar de mogelijkheid van die verschillende leeswijzen. De bijbelstudie is van dr. A. Noordegraaf naar aanleiding van 2 Timoteüs 2 vers 9. En verder nog: de tweede ronde van de briefwisseling tussen de predikanten drs. Giel Schormans en dr. Bert Westland. ‘Laatst geboekt’ is dit keer van prof.dr. G. C. den Hertog, de Kroniek van ds. J. Maasland. Beide schrijven onder andere naar aanleiding van Jan Siebelink Knielen op een bed violen. Maasland in het kader van een kroniek over bevindelijkheid in literatuur.

Ten slotte

Mw. ds. Aafke L. Rijken-Hoevens nam afscheid van de redactie. We zijn haar veel dank verschuldigd. Zij was ca 15 jaar lid van de redactie, zij schreef heel vaak een artikel, haar inbreng in onze vergaderingen zullen we missen. Bedankt!