Skip to main content

nr4 • 2003 • Van de redaktie

april 2003 (17e jaargang nr. 4)
Om de verstaanbaarheid
Bijbel, geloof en kerk in een postmoderne samenleving

Van de redaktie

drs P.L. de Jong

Eind vorig jaar verscheen vanuit de IZB in Amersfoort opnieuw een boek over zending in Nederland. Om de verstaanbaarheid. Over bijbel, geloof en kerk in een postmoderne samenleving luidt de titel van het boek, geredigeerd door W. Dekker en P. J. Visser. Naar aanleiding hiervan vond in Doorn in december een symposium plaats. Naast diverse workshops waren er drie hoofdreferaten, reagerend op de drie hoofddelen van het boek. In dit nummer geven we van deze referaten de verkorte tekst. Prof. dr. C. Graafland ging uitvoerig in op deel één: over de bijbel, het `vreemde’ van de bijbel en de verstaanbaarheid. Vooral de moeilijkheden en mogelijkheden voor postmoderne buitenstaanders. Wat gebeurt er, als je met hen de bijbel gaat lezen? Volgens Graafland moeten we niet bang zijn de bijbel in postmoderne handen te geven. De bijbel kan er tegen en zal zich zelf bewijzen, hoezeer de bijbel in eerste instantie mogelijk misverstaan of zelfs vervormd wordt. Aan drs. Andries Knevel reageerde op de vragen van evangelie en cultuur, deel twee van het boek. Uitdagend vroeg Knevel aan de auteurs van het boek, waarom eigenlijk het evangelie volgens hen gecommuniceerd zou moeten worden aan mensen die Christus niet kennen. Wat is daarvan precies de motivatie? Want naar woorden als ‘hel’ of ‘eeuwige verlorenheid’ als achterliggende drive had hij tevergeefs gezocht. Wat of wie is hier aan het verschuiven? Waarom zijn we al gauw bang een beetje spastisch over te komen, als we mensen tot geloof willen brengen?

Derde spreker was dr. B. Plaisier, scriba van de SoW-kerken oftewel de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hij reageerde op deel drie van het boek, getiteld `Geloven doe je in de kerk? ‘ Uitvoerig ging Plaisier in op de rol van de kerk als zichtbaar instituut in een samenleving als de onze en de missionaire mogelijkheden, juist als kerk en instituut. Maar dan moeten we volgens hem wel ophouden eindeloos bezig te blijven om onze (gereformeerde) eigenheden veilig te stellen. Juist een brede kerk in een missionaire setting zou qualitate qua veel kunnen bijdragen aan de verstaanbaarheid van het evangelie in onze samenleving.

Dr. J. M. van `t Kruis vroegen we om een impressie van heel het boek. Wie het boek nog niet gelezen heeft, raden we aan te beginnen met het lezen van zijn artikel. Dr. A. J. Plaisier, indertijd zendingspredikant in Indonesië, vroegen we om een inleidend verhaal naar aanleiding van Handelingen 2, waar ieder `in zijn eigen taal’ de grote daden van God hoort verkondigen. Volgens hem is er geen één taal heilig en ook niet één tekst. Maar het verhaal van God wil en mag verstaanbaar worden voor ieder mens in zijn eigen taal. Want God spreekt vele talen.

De Kroniek is dit keer van de hand van drs. J. Wienen. Hij schreef zijn Kroniek kort voor het uitbreken van de Tweede Golfoorlog. Zijn eerste aandachtspunt is dan ook de vraag naar een rechtvaardige oorlog. Zijn tweede thema is `godsdienst en vrijheid. ’ Naar aanleiding van opmerkingen in deze van o.a. Hirsi Ali en Paul Cliteur.

Ten slotte

Ds. M. D. van der Giessen nam afscheid van de redactie. Na ruim zes jaar. Wij danken hem hartelijk voor zijn inzet voor ons tijdschrift.