nr3 • 2020 • Redactief

34e jaargang nr. 3 (jan. 2020)
thema: Gender en transgenders

Redactief       
Jeroen Hagendijk

Het thema van dit nummer van Kontekstueel is niet uit de lucht komen vallen. Het jaar dat net achter ons ligt, begon roerig met de tekst van de Nashville-verklaring die op 4 januari online werd gezet. De verklaring spreekt zich uit tegen de emancipatie van lhbt’ers in de kerk en oogstte veel kritiek in Nederland. De onvrede bij velen schreeuwde om een genuanceerder debat. En dat kwam er volop: van opinieartikelen tot gespreksavonden en studiedagen. In 2019 verscheen vervolgens ook het boek Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt, een handreiking voor gelovige transgender personen. Het boek werd genomineerd voor het beste theologische boek van het jaar (twee auteurs van dit boek leverden aan dit nummer ook een bijdrage!). En dan was 2019 ook nog het jaar waarin de Protestantse Kerk in Nederland een toevoeging aan het dienstboek publiceerde, waarin een liturgie wordt aangereikt die gebruikt kan worden met het oog op transgenders die een transitie zijn ondergaan. De Protestantse Kerk in Nederland is hiermee de eerste kerk ter wereld die zo’n liturgie aanbiedt, begreep ik uit één van de kranten.
Er is in het afgelopen jaar dus veel te doen geweest over de vraagstukken rondom lhbt’ers. Dat geeft vooral aan dat de publieke opinie op dit vlak in transitie is, dat de reacties vanuit de kerk hierop divers zijn, en dat de materie gevoelig ligt.
Kontekstueel wil de kerk graag helpen in de zoektocht naar een goede en waarachtige visie op een deel van deze thematiek, namelijk de transgenderzorg. Dit thema vormt een geheel eigen veld omdat het niet gaat over geaardheid of seksualiteit, maar over gender en identiteit. Ook komt er een heel veld van medische zorg bij kijken. Dit nummer van Kontekstueel leent zich goed voor bezinning in kerkenraden of gemeenteavonden. De artikelen zijn stuk voor stuk goed leesbaar en het geheel biedt bewust geen eenduidige conclusie. We zijn voor dit nummer speciale dank verschuldigd aan Martin de Heijer, die het bestuur en de redactie tijdens een beraadsdag heeft bijgepraat in de wondere wereld van de transgenderzorg. Ook heeft hij voor de eerste bijdrage gezorgd, waarbij de feitenkennis die nodig is voor bezinning aan bod komt. Misschien nog meer dan anders ontvangen wij als redactie graag uw reactie op dit nummer. We zijn benieuwd naar uw mening over deze thematiek. Mail ons dus gerust!

Dan valt er nog een wisseling van de wacht te melden. Ons redactielid Hans Schaeffer is afgelopen jaar begonnen als hoogleraar Praktische Theologie aan de Theologische Universiteit Kampen en moest helaas wat neventaken laten vallen om alles een beetje leefbaar te houden. Sinds 2010 was Hans als redactielid betrokken bij ons blad. We zullen hem zonder meer missen en zijn hem dankbaar voor vele jaren trouwe dienst. Gelukkig hebben we Barbara Lamain bereid gevonden om de redactie weer aan te vullen. Barbara is predikant van de Protestantse Gemeente ’t Woudt – Den Hoorn en heeft eerder voor Kontekstueel geschreven. Hartelijk welkom!

J.J. Hagendijk MA is predikant van de Hervormde Gemeente te Willige Langerak en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Afdrukken