36e jaargang nr. 3 (januari 2022)
thema: Dragen of zeulen: het ambt in de kerk

Jeroen Hagendijk
Redactief

Hoe houden we het ambt in de kerk dragelijk? En hoe vinden we steeds weer gemeenteleden bereid om het ambt op zich te nemen als diaken of ouderling? Voor mij komt dit nummer op een goed moment. Afgelopen periode ontstonden er vijf vacatures in onze kerkenraad van totaal veertien mannen. Eén daarvan ging verhuizen, daar was niets aan te doen. De andere vier waren eraan toe om ermee te stoppen. Dat vond ik toch wel teleurstellend, hoewel je het ook van iedereen persoonlijk begrijpt en je uiteraard alleen begrip toont. Ik vroeg me af of hun afzwaaien kwam door de coronatijd. We hadden namelijk nauwelijks inhoudelijke punten besproken in de afgelopen twee jaar. Waren we te veel de managers van de kerk geweest met elkaar?

Vijf vacatures, dat is minstens twee rondes met dubbeltallen als je geluk hebt. Maar daar had ik me toch op verkeken. Na één ronde waren alle vacatures vervuld en dat heeft ons echt bemoedigd. Maar hoe gaan we nu verder? Met wat voor idee over het ambt? Maar ook met welke insteek — praktisch — in de vergaderingen en in de gemeente? We zijn inmiddels een nieuw proces gestart waarin we ons bezinnen op vrouwelijke ambtsdragers in de gemeente. En meteen werd het opgemerkt: ‘dit hebben we gemist, zo’n inhoudelijk gesprek over de Bijbel, hermeneutiek en de gemeente’.

Aan dit nummer heb ik al veel inspiratie opgedaan. Hoe Piet de Jong schrijft over het belang ervan om het leuk te houden. Dat hielp mij aan goede voornemens voor als er straks vijf nieuwe broeders starten. Theologische doordenkingen van het ambt worden gegeven door Hans Schaeffer en Niels den Hertog. Ze positioneren zichzelf verschillend. De één pleit voor de ambtsdrager als sacramentele vertegenwoordiger van Christus, en de ander hoedt zich juist voor zo’n ontwikkeling. Jan van ’t Spijker schrijft over de vraag of we ons niet eens zouden moeten herbezinnen op de indeling van onze drie ambten: ouderling, diaken en dominee. En Peter Verbaan doet ons wat ideeën aan de hand om ambtsdragers te vinden, wanneer ze niet allemaal ‘ja’ zeggen bij de eerste talstelling.

Nog een paar mededelingen vanuit de redactie en het bestuur. Van het bestuur heeft Piet van den Heuvel afscheid genomen. Wij danken hem voor zijn trouwe betrokkenheid op ons blad. Gelukkig blijft de website nog onder zijn nauwkeurige hoede. Hans Schaeffer — uiteraard geen onbekende — neemt plaats in het bestuur. Desiree Prins – van den Bosch legt eveneens haar taken neer voor de redactie en het bestuur. Zij was voor ons blad een stuwende kracht en zonder haar zouden we de afgelopen jaren niet hebben kunnen functioneren. Helaas neemt ook Pieter Veerman afscheid. Hij gaat naast het predikantschap per 1 april aan de slag op de VU als docent en wordt verbonden aan het Cornelis Graafland Centrum. Wij wensen hem alle goeds toe op die nieuwe plek en zijn ook hem dankbaar voor zijn jarenlange inzet. We zijn tenslotte trots om te mogen melden dat Martine Oldhoff vanaf heden de redactie komt versterken. Martine is vorig jaar gepromoveerd aan de PThU op de ziel en werkt als predikant in Mijnsheerenland. Meer dan welkom. Zo houden we het redactiewerk dragelijk.

J.J. Hagendijk is predikant van de Hervormde Gemeente Willige Langerak en eindredacteur van dit blad. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken